2019. december 11., 22:08

Töltsd te is a nyarat Amerikában!

A Work and travel USA program már évek óta lehetővé teszi a szlovákiai fiatalok számára is az Egyesült Államokba való kiutazást, s ott a megfelelő nyári munka megtalálását. A program nevéből eredően a körülbelül egy hónapnyi nyári munkát 30 napos szabad kirándulás követ, amelyet mindenki saját maga tervezhet meg.

Legfőképpen angol nyelvtanulásra, egy új ország, egy új kultúra, új emberek megismerésére, önmagunk fejlesztésére és önállósítására ad lehetőséget ez a program. Szlovákiában több erre specializálódott ügynökség is van, amely a 18. életévüket már betöltött, főiskolára járó vagy dolgozó fiataloknak segít kiutazni 2-4 hónapra, májustól akár szeptemberig az USA-ba.

A számunkra megfelelő ügynökség kiválasztásakor érdemes alaposan körbe nézni a többi iroda árajánlatai és szolgáltatásai között is, ugyanis azok különböző körülményeket biztosíthatnak a kiutazást illetően. Ezt 3 kategóriába sorolhatjuk:

1. Full Service, ami annyit jelent, hogy az ügynökség egy bizonyos összegért teljesen megtervezi a kiutazást, felkeresi a munkáltatót és kérés szerint kiválasztja számunkra a nyári munkát is.

2. „Munkapiac” (Job Fair vagy Road Show), amelyet az ügynökség biztosít Szlovákiában, lehetőséget ad találkozni az amerikai munkáltatókkal, s ennek keretében pedig szabadon kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb munkát.

3. Az ügynökség csak magát az utazást szervezi meg, az ott végzett munkát saját magunknak keressük, s intézzük el (ezt lehet akár az interneten, vagy ismerős által).

A Work and travel programot biztosító irodák feltételei és munkakínálatai eltérők lehetnek attól függően, hogy melyik külföldi munkáltatóval dolgoznak együtt, s az milyen körülményeket képes a jelentkező számára biztosítani. Általában viszont a kínált munkapozíciók 3 főbb csoportba sorolhatók.

Az első (support staff) és a második (counselor) nyári táborban való kisegítést jelent, s míg az elsőben a konyhán vagy a tábor környezetének gondozásában kell segédkezni, addig a másodikban a táborban résztvevő gyermekekkel kell foglalkozni, vigyázni rájuk, különböző órákat tartani nekik. Ahhoz, hogy support staffként helyezkedjünk el, feltétel a főiskolán való nappali képzés látogatása, hogy ennek segítségével jóval jutányosabban keressünk: kb. 1200 amerikai dollárt egy hónap alatt. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy az ott megkeresett összegből – államtól függően – adózáskor akár 40-200 USD -t is levonhatnak. Counselorként nem feltétel a főiskolai látogatás, ennek fejében pedig egy hónapnyi fizetés is kb. 800-900 USD között mozog.

A munkapozíciók harmadik főbb csoportjának helyszíne már nem nyári tábor, hanem az ügynökség által kiválasztott hotel. Itt az irodának befizetett összeg is busásabb, viszont a kereset meghaladhatja akár az 1500-1800 amerikai dollárt is. Értelemszerűen az itt feltüntetett összegek és munkapozíciók változók minden Work and travel programot biztosító irodánál, s a befizetett összeg is különböző feltételeket biztosít.

Általában, ha a full service-t választjuk, akkor kb. 600-700 euró befizetésével kell számolnunk, ami az esetek többségében biztosítja a repülőjegyet oda és vissza, munkahelyet, szállást és étkezést, 90 napos egészségügyi biztosítást, vízumhoz szükséges adminisztrációt és 30 napos kirándulási lehetőséget.

Ha nem szeretnénk ügynökségen keresztül intézni utazásunkat, hanem saját magunknak terveznénk azt meg, számolnunk kell azzal, hogy ez valószínűleg drágábban fog kijönni és nem is biztos, hogy a megkapott vízum időpontja megfelel majd számunkra.

A ledolgozott egy vagy két hónap után pedig következhet a program talán legjobb része: az utazás. Az iroda kirándulásunk ezen részét már nem tervezi meg, hacsak mi ezt nem szeretnénk, ugyan különböző pénztárcabarát szállást, engedményes autóbérlést kínálhat, viszont ha úgy kívánjuk, a vízumunk leteltéig mi szabadon dönthetjük el, hogy Amerika melyik részét, mikor és hogyan kívánjuk felkeresni.

Ha van bátorságod szembenézni az ismeretlennel, s unod már az állandó lustulást a meleg hónapokban, akkor ne hezitálj: töltsd te is a nyarat Amerikában!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.