2022. augusztus 10., 14:03

Több tucatnyian fertőződtek meg egy újonnan felfedezett, állatról emberre terjedő vírussal Kínában

Harmincöten fertőződtek meg egy újonnan felfedezett, állatról emberre terjedő vírussal Kínában - jelentették hírügynökségek szerdán kínai, szingapúri és ausztrál kutatók a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban megjelent tanulmányaira hivatkozva.

Ismét növekvő számadatok
Illusztráció
Fotó: Facebook

A langya henipavírus (LayV) nevű kórokozót Santung és Henan tartományban mutatták ki. A fertőzöttek közül többen gazdák voltak, akik nap mint nap közvetlenül érintkeztek állatokkal.

A fertőzéseket 2018 vége és 2021 eleje között regisztrálták. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus emberről emberre is terjedne. A kutatók nem jelentettek halálesetet.

A 35 betegből 26 szervezetében kizárólag a langya henipavírust mutatták ki. Ezek a betegek láztól, fáradtságtól, köhögéstől és izomfájdalomtól szenvedtek. Egyeseknél máj- és vesekárosodást figyeltek meg.

Az állatkísérletek során a vírust főként cickányokban sikerült kimutatni - számolt be a pekingi Mikrobiológiai és Járványügyi Intézet munkatársa, Vej Liu vezette kutatócsoport.

A vírus vélhetőleg állati eredetű, és elszórtan fordul elő emberben. Ugyanakkor a szakértők szerint további kutatások szükségesek a kórokozó természetének felderítésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.