2021. május 30., 15:20

Több rekordot is megdöntöttek a Mount Everest hegymászói

Számos rekordot megdöntöttek az elmúlt napokban a Mount Everest hegymászói: egy volt hongkongi tanárnő lett az első nő, aki a leggyorsabban jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, egy 75 éves nyugdíjas ügyvéd a legidősebb amerikaiként hódította meg a csúcsot és egy kínai vak férfi az első ázsiai látásvesztett, aki a nepáli oldalról felért az Everestre.

Mount Everest
Fotó: TASR/AP

A 45 éves Cang Jun-Hongnak 25 óra 50 perc alatt sikerült feljutni a hegycsúcsra az alaptáborból.

A hegymászók általában napokat töltenek a különböző magasságokban felállított táborokban az előtt, hogy csúcstámadásra indulnának.

Május 11-i csúcstámadása a rossz idő miatt sikertelen volt.

Cang egy nepáli nő, Phunjo Jhangmu rekordját döntötte meg, aki 2017-ben 39 óra 6 perc alatt jutott fel az Everestre.

Megkönnyebbültem, és boldog vagyok, mert nem rekorddöntésre készültem. Csak magamat akartam kipróbálni

- mondta a volt tanárnő újságíróknak.

A 75 éves Arthur Muir május 23-án ért fel az Everestre. A hatszoros nagypapa 68 évesen kezdett hegyet mászni Alaszka és Dél-Amerika hegyeiben. Utolsó unokája ép akkor született,

amikor megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát. 2019-ben fel kellett adnia a csúcstámadást, mert leesett egy létráról és bokáját törte.

Nagyon kimerült a hegycsúcs megmászásában, mert a csúcstámadáskor igen rossz volt az időjárás.

Őszintén, meglepődtem, amikor felértem,  nagyon fáradt voltam, hogy kiegyenesedjek a nagyon szeles és nagyon hideg időben

- mondta vasárnap katmandui visszatérése után.

Muir előtt a 67 éves Bill Burke volt a legidősebb amerikai, aki feljutott a Mount Everestre.
Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó szerdán indult el a világ megmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest "tiszta", azaz pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélküli megmászására, és még aznap feljutott a második magaslati táborba, amelyet 6500 méteres magasságban épített ki magának.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.