2022. szeptember 4., 18:27

Több hegymászó életét vesztette egy kamcsatkai vulkánon

Legalább hat hegymászó életét vesztette, amikor nagy magasságból lezuhantak a Kamcsatka-félsziget egyik tűzhányóján - közölték az orosz hatóságok.

A Kljucsevszkaja Szopka
A Kljucsevszkaja Szopka

A TASZSZ orosz hírügynökség vasárnapra virradóra jelentette, hogy hatra nőtt a halott túrázók száma, egy hegyivezető pedig megsérült.

Az Oroszország különböző régióiból származó turisták a Kljucsevszkaja Szopka nevű vulkánt próbálták megmászni, amely 4750 méter magasságával nemcsak Kamcsatka legmagasabb hegye, de Eurázsia és az északi félgömb legmagasabb aktív tűzhányója is egyben. A hegymászók tízfős csoportja és két kísérőjük kedden vágott neki a vulkán meghódításának. Három hegymászó 3300 méteres magasságban maradt egy táborban, ők úgy döntöttek, hogy nem mennek fel társaikkal a csúcsra.

A csúcstól mintegy 500 méterre történt a baleset, pontos körülményeit egyelőre még nem tisztázták. A hegyi vezetők egyikének műholdas telefonon keresztül sikerült segítséget hívnia.

A mentési munkálatokat a helyi időjárási körülmények akadályozzák, egy helikopter például az alacsony felhőtakaró miatt nem tudott leszállni. Tovább nehezíti a mentést az erős szél és esőzés.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.