Tilos házi pálinkát átvinni a határon

hirek.sk 2014. november 20., 13:18
BUDAPEST. Ha a vámhivatal szakemberei valakinél külföldről hozott, zárjegy nélküli szeszes italt találnak, a büntetés minimum 30 ezer forint. Mivel nincs vámvizsgálat a határon, így bárhol az ország területén lebukhatnak, akik zárjegy nélküli, vagyis otthon főzött pálinkát szállítanak az autóban.
A Hajnal-táj című műsorba betelefonáló hallgatót több tízezer forintra bírságolták meg határátlépéskor. Mint ahogy elmondta, a határon kérdésre válaszolva elismerte, házi készítésű pálinkát visznek magukkal. Ekkor a hatóság munkatársa félreállította az autót, és átnézte az utas-, illetve a csomagteret. Egy megkezdett üveg pálinkát talált, azt elkobozta, és 20 ezer forint bírságot szabott ki.

Lehet otthon főzni, de utaztatni már nem szabad a pálinkát. Ezt már Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője mondta a műsornak, aki hozzátette: házilag előállított pálinkából egy litert sem lehet behozni az országba. A törvény arra sem ad lehetőséget, hogy ha valaki például Erdélyben ajándékba kap fél liter pálinkát, akkor azt a határt átlépve is megtartsa.

A szóvivő szerint ennek a szabályozásnak nagyon egyszerű az oka, a hatóságok szeretnék elkerülni, hogy ellenőrizetlen alkoholtermék kerüljön be az országba. Hozzátette: érdemes visszaidézni, hogy Csehországban nem oly rég több ember is belehalt kétes eredetű szeszes italok fogyasztásába.

Külországi üzletben vásárolt, a külföldi állam zárjegyével ellátott égetett szeszből 10 liter szabadon átvihető a határon. Utóbbi ellenőrzött körülmények között előállított termék, amely után megfizették az adót. Sörből más európai uniós tagállamból 110 liter hozható be, borból 90 liter – ezek nem zárjegyes termékek.

Suller Attila arról is beszélt, hogy az unió belső határain már nincs vámellenőrzés, de ha valakit mélységi ellenőrzés során megállítanak, és ismeretlen eredetű alkoholterméket találnak nála, akkor a bírság a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer forint. Tehát fél liter Erdélyben ajándékba kapott pálinka miatt is minimum ekkora bírságot kell hogy kiszabjon a pénzügyőr, az italt pedig el kell koboznia.
0 HOZZÁSZÓLÁS