Tibet a kormosfejű darvak legnagyobb telelőhelye
Tibet jelenleg 7-8 ezer kormosfejű darunak (Grus nigricollis), vagyis a globális populáció mintegy 70 százalékának otthona. A kutatók szerint kiderült, hogy a régió igazi téli menedék a kritikusan veszélyeztetett fajnak. 1995-ben még kevesebb, mint 3000 daru telelt át a tartományban.
A madarak Kína, India, Bhután és Nepál fennsíkjain őshonosak. A meleg éghajlat és bőséges táplálék – úgymint árpa, búza és gyökerek – több ezrüket vonzza október közepétől Tibet folyóvölgyeibe, ahol a telet is töltik.
A kormosfejű daru az óriáspanda és az arany piszeorrú majom mellett megtalálható a több mint 90 veszélyeztetett fajt felölelő kínai védelmi listán.
Tibetnek jelenleg 47 természetvédelmi rezervátuma van, amely 410 ezer négyzetkilométert fed le. Egyéb ritka és veszélyeztetett fajok, például a jak és a kiang, egyedszáma is egyenletesen növekszik.
