2015. december 9., 10:37

Tibet a kormosfejű darvak legnagyobb telelőhelye

A délnyugat-kínai Tibeti Autonóm Tartomány vált egy kritikusan veszélyeztetett darufaj legnagyobb telelőhelyévé a világon a hathatós természetvédelmi intézkedéseknek és a társadalmi kampányoknak köszönhetően.
201512081956000.darv01.jpg

Tibet jelenleg 7-8 ezer kormosfejű darunak (Grus nigricollis), vagyis a globális populáció mintegy 70 százalékának otthona. A kutatók szerint kiderült, hogy a régió igazi téli menedék a kritikusan veszélyeztetett fajnak. 1995-ben még kevesebb, mint 3000 daru telelt át a tartományban.

A madarak Kína, India, Bhután és Nepál fennsíkjain őshonosak. A meleg éghajlat és bőséges táplálék – úgymint árpa, búza és gyökerek – több ezrüket vonzza október közepétől Tibet folyóvölgyeibe, ahol a telet is töltik.

A kormosfejű daru az óriáspanda és az arany piszeorrú majom mellett megtalálható a több mint 90 veszélyeztetett fajt felölelő kínai védelmi listán.

Tibetnek jelenleg 47 természetvédelmi rezervátuma van, amely 410 ezer négyzetkilométert fed le. Egyéb ritka és veszélyeztetett fajok, például a jak és a kiang, egyedszáma is egyenletesen növekszik.

Megosztás