2019. december 31., 14:34

Tévhitek a másnaposságról

Bár a szilveszteri szokások Európa szerte eltérőek, akár az ételekről, akár az aznapi teendőkről legyen szó, de van egy jelenség amellyel mindenütt egyformán találkozhatunk. Igen, eltalálták, a pezsgővel, vagy bármilyen más alkohollal történő koccintás. És néhány órával később a másnaposság is, ha sikerült túllépni az "ésszerű" mennyiségen. A másnaposság egy kicsit olyan, mint a foci és a politika, mivel mindenki ért a kezeléséhez egy kicsit. De igaz az is, hogy a megelőzésével, enyhítésével kapcsolatban rengeteg tévhit is kering.

Fotó: pixabay.com

Ilyen például, hogy a reggeli fejfájást, rosszullétet további alkoholfogyasztással csillapítani lehet. Azonban ez, és ez esetben a gyógysör létezése valójában csak mítosz: egy rövid ideig talán használhat, mert tényleg tompítja a tüneteket, de igazából csak tovább dehidratáljuk vele a szervezetet, és ezzel együtt növelhetjük a fejfájás kockázatát is. Ugyanez vonatkozik a reggeli kávéra is, amely szintúgy csak rosszabbá teszi a másnapot.

A következő tévhit: a másnaposságot ki kell aludni. Valószínűleg egy keményebbre sikeredett este után a legtöbbünknek leginkább feküdni és aludni van kedve, nem pedig sétálni, ne adj isten sportolni. Pedig akármennyire is fájdalmasan hangzik, a testmozgás az egyik legjobb gyógymód arra, hogy az alkohol kiürüljön a szervezetünkből.

Ha kenyeret eszünk italozás előtt, az majd felszívja az alkoholt. Sajnos nem igaz, hogy a kenyér mintegy szivacsként felszívja az italt. Természetesen a gyomorban lévő étel, lehet az bármi, lassítja a szesz felszívódását, ezek közül is a zsírosabb ételek azok, amelyek ezt a leghatékonyabban teszik, mégsem képesek teljes mértékben meggátolni azt.

Egy kiadós reggeli megold mindent. Az alkoholtól leterhelt és az est folyamán alaposan igénybe vett gyomrot nem túl jó ötlet szénhidráttal és zsírral tovább terhelni, úgyhogy ez az állítás sem igaz. A legjobb választás ilyenkor egy könnyebb reggelit választani, hogy pótoljuk az elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat. Lehetőleg tartalmazzon gyümölcsöket, zöldségeket, esetleg egy teljeskiőrlésű péksüteményt.

A következő technika, hogy a fájdalomcsillapítót még elalvás előtt vesszük be, szintén haszontalan. Ez sajnos egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy fejfájásmentesen fogunk ébredni, cserébe viszont a gyógyszerek hatóanyaga, az ibuprofen, tovább károsítja és terheli a már amúgy is jócskán meggyötört májunkat.

Bár a másnaposságot semmilyen étel vagy ital nem képes gyógyítani, az elegendő ásványi anyag, folyadék- és vitaminpótlással mégis tudunk ellene tenni.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.