2021. szeptember 13., 17:38

Tények, amiket valószínűleg nem tudott Ferenc pápáról

Jópofa összeállításokkal készült a TASR hírügynökség a pápalátogatásra. Most néhány meglepő tényt gyűjtöttek össze a Szentatyáról. Tudta például, hogy esernyőket osztogat hajléktalanoknak?

pápalátogatás pápa
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ferenc pápát 2013. március 13-án választotta meg a konklávé. Ezt követően nem akart beszállni a pápai limuzinba, menetrend szerinti buszjárattal ment a Vatikán rezidenciáján tartott vacsorára a bíborosokkal. A következő nap visszatért szállására, a katolikus egyház római szállodájába, ahol a konklávé alatt lakott és ragaszkodott ahhoz, hogy kifizesse a számlát.

Argentin honfitársait felszólította, hogy ne utazzanak Rómába a beiktatására, az útiköltséget ajándékozzák jótékonysági szervezeteknek.

2014 márciusában a maffia áldozataiért imádkozott és felszólította a maffia tagjait, hogy térjenek jó útra. Ugyanebben az évben derült ki róla, hogy a pápa még mindig fizeti a tagsági díjat kedvenc fociklubjában, az argentin San Lorenzóban. 77. születésnapját reggeli misével ünnepelte a Szent Márta-házban, ahová négy hajléktalant is behívott, akik a Vatikán körüli utcákon éltek.

Az egyik szlovák állampolgár volt.

2015. január 19-én kijelentette, „a jó katolikus nem szaporodik úgy, mint a nyúl”, és felelős gyerekvállalásra szólította fel a házaspárokat. Ekkor idézte fel azt is, hogy egyszer „megszidott” egy várandós nőt, aki már a nyolcadik gyerekét várta, és az első hét gyereke kivétel nélkül császármetszéssel jött a világra. Előfordult, hogy 300 esernyőt osztott szét a Vatikán környékén élő hajléktalanok között. Ugyanabban az évben kiugrott a Vatikánból szemüveget vásárolni egy római látszerészhez – addig optikus kereste fel ilyen ügyben a pápai államot. „Én magam is bűnös vagyok, bűnösnek érzem magam. Sőt, még most is követek el hibákat, most is vétkezem, 15–20 naponta gyónok” – mondta 2015 decemberében a Credere című vatikáni hetilapnak.

Egy nővel fenntartott barátság nem bűn, a pápák is átélhetnek szent és egészséges barátságot nőkkel is”

– reagált 2016-ban, amikor kiderült, hogy II. János Pál pápa évtizedeken át levelezett a férjezett Anna-Tereza Tymieniecka lengyel származású amerikai filozófusnővel.

Van Instagram-oldala.

2016-ban, zöldcsütörtökön a pápa megmosta és megcsókolta több muzulmán, pravoszláv, hindu és katolikus vallású menekült lábát. 2016 júliusában két lányt és két fiúcskát „elvitt egy körre” a pápamobillal. 80. születésnapján nyolc hajléktalannal költötte el reggelijét, majd pár nappal később, december 21-én felbukkant egy gyógyászati segédeszközöket kínáló római boltban, hogy ortopéd cipőt vásároljon.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósokkal folytatott hosszú telefonbeszélgetést. 2017. november 19-én első alkalommal tartották meg az egyházban a szegények világnapját. A pápa körülbelül 7000 szegény társaságában emlékezett meg a világnapról, a miséjén 12 menekült, illetve hajléktalan ministrált neki, majd 1500 szegényt látott vendégül ebédre. 2018. június 8-án a Nemzetközi Űrállomás 53. missziójának tagjait fogadta, egy olasz, egy orosz és három amerikai űrhajóst.

2018 novemberében a pápai audiencián egy autista kisfiú elszökött a szülei mellől, és a pódiumra kapaszkodott fel játszani, a pápa mellé. Ferenc pápa megdicsérte, hogy milyen szépen tud beszélni, milyen szépen tudja kifejezni magát.

A pápa 2019-ben megváltoztatta a Miatyánkot, a „ne vígy minket kísértésbe” sor „ne engedj minket kísértésbe esni”-re módosult.

2019. október 28-án a Vatikáni Titkos Levéltár nevét Vatikáni Apostoli Levéltárra változtatta. 2020. január 1-jén a pápa beismerte, hogy elveszítette türelmét és önuralmát, amikor a Szent Péter téren egy hívő asszony megragadta a karját, és sajnos kétszer rácsapott a nő kezére. „Gyakran veszítjük el a türelmünket, velem is megesik. Elnézést kérek, hogy rossz példát mutattam tegnap” – jelentette ki a pápa a Vatikánban tartott mise előtt, amelyet a nők elleni erőszaknak szentelt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.