2018. augusztus 1., 08:31

Szünidő kisiskolásokkal

A nyári szünidő derekán egyre nagyobb fejtörést okoz a szülőknek, milyen tartalmas időtöltést biztosítsanak be kisiskolás korú gyermekeiknek a digitális világ adta lehetőségeken kívül. A táborok, a nagyszülőknél töltött nyaralás, vagy a napközis nyári foglalkoztatóban töltött napok nem feltétlenül tartanak két hónapig – valahol ezek az alternatívák nem is valódi megoldások. Cikkünkben olyan ötletekkel próbáljuk inspirálni a szülőket, amelyek egy-egy délelőttöt vagy délutánt még izgalmasabbá tehetnek.

Szünidő
Médialapozó
Fotó: flickr.com

Ha valahol még őrizgetjük gyermekkorunk játékait, hozzuk le őket a padlásról, keressük meg őket a pincében a becsomagolt kincsek között, s mutassuk meg gyermekeinknek, mivel szerettünk játszani; hátha olyan játékra akadunk, melyet ők is megkedvelnek.

Varázsoljuk át a gyerekszobát egy katonai állomássá vagy egy hercegnői kastéllyá! Lepedőkből és kartondobozokból építsünk olyan kuckót, melyben csemetéink párnákkal, pokrócokkal és plüsseikkel körbevéve méltán érezhetik magukat ezredesnek vagy éppen úrihölgynek.

Szerezzünk be színes krétákat, és szervezzünk a szabad ég alatt képzőművészeti kiállítást. Ne sajnáljuk befestetni az udvar szabad felületeit! Ha már minden centiméteren virít egy alkotás, hívjuk el vendégként a nagyszülőket, a szomszédokat; tartsunk egy hivatalos kiállításmegnyitót, és kérjük meg a művészt, hogy vezesse végig a tárlaton a látogatókat, és meséljen a remekművek történeteiről.

Akadálypályát minden udvarra! Adjunk a gyerkőcünknek egy nagy pamutgombolyagot, és szabjuk meg feladatként, hogy a kertben vagy akár egy szobában (ha azt biztonságosnak érezzük) készítse el saját akadálypályáját. Figyeljük a folyamatot, hátha segítségre van szüksége a gyermeknek. Így – a szálak között kúszva-mászva – még a napi testmozgást is bebiztosíthatjuk.

Építsünk földből és vízből sárvárost: nagyon izgalmas az „új” anyaggal játszadozva észrevenni, mennyire más vele munkálkodni, mint a homokkal. Használjunk botokat, kavicsokat, mohadarabokat a városka parkosítására.

A gyerkőc első vállalkozását is elindíthatja! Reklámlapokból és újságokból vágja ki azokat az árucikkeket, melyeket első boltjának polcaira szívesen elhelyezne. Lássa el árcédulával a tárgyakat, papírból készítsen fizetőeszközt, és kezdődhet is az üzletelés.

Szervezzünk színházi estet bábokból! Kemény kartonlapra rajzoljon gyermekünk állatokat, különböző mesebeli figurákat, csodalényeket, majd a kivágott formák hurkapálcikára erősítése után elkezdődhetnek a színdarab próbái.

Fotó:  flickr.com

Engedjük őket bekapcsolódni a főzésbe, a takarításba, a házi munkálatokba. Válasszunk egy szobanövényt, melyről csak a lurkónk gondoskodhat. Sokszor nem is gondolnánk, mennyire izgalmasnak tartják, ha egy-egy kisebb feladatot ők is elvégezhetnek a lakásban.

A sok izgalmas program mellett viszont tartsuk szem előtt azt is, hogy a közösségi élményeknek van a legnagyobb erejük. Alkalmanként hívjuk meg az unokatestvéreket és az osztálytársakat, viszont mi, szülők is kapcsolódjunk be egy-egy játékba. Legyünk nyitottak régi-új dolgokat kipróbálni, és mi is tapasztaljuk meg, milyen jó mindenről megfeledkezve kaparászni a homokozóban…

Szünidő
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.