lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. október 22., 14:37

Szülés közben mentették meg egy baba életét Pozsonyban! A köldökzsinór helyettesítette a tüdőt

Mindig öröm, ha ezekben a nehéz időkben, amikor a szlovák egészségügy a csőd szélén áll, komoly orvosi sikerekről lehet beszámolni. Nem akármilyen bravúr, amit a pozsonyi ruzsinói kórház orvosai elvégeztek. Egyedinek, különlegesnek számító műtéti beavatkozással mentették meg egy olyan újszülött életét, akinek egy nagy daganat nyomta a légutait, és fennállt a veszélye, hogy a normális szülést nem élte volna túl.

egyedülálló szülés Pozozsonyban
Fotó: Pozsonyi Egyetemi Kórház facebook oldala

A műtéti beavatkozás különlegessége abban állt, hogy úgy intubálták (átjárhatóvá tették a légutakat), hogy a köldökzsinóron keresztül még össze volt kötve az édesanyjával, aminek köszönhetően műtét közben is oxigénhez és tápanyagokhoz jutott.

A beavatkozás és a szülés sikeresen végződött, de az apróságra még vár a nyakán lévő tumor eltávolítása.

Borzasztó lehetett, amikor a terhesség során közölték a szülőkkel, hogy annyira vágyott kisbabájuk nyakán egy tumor van, ami fokozatosan nyomja a légutakat. Szerencsére remek szakorvosok siettek a segítségükre, akik kidolgozták annak a beavatkozásnak a pontos menetét, ami végül megmentette gyermekük életét.

Az ún. EXIT-műtét (Ex Utero Intrapartum Treatment) lényege, hogy a babán a beavatkozást születés közben végzik el, amikor még az anya vérkeringésével van összekapcsolva  – a köldökzsinóron keresztül.

Ebben a konkrét esetben félő volt, hogy az újszülött a születéskor nem tudott volna levegőt venni és ezzel veszélybe került volna szervrendszeri működése, főleg a központi idegrendszeré és akár bele is halhatott volna a szülésbe, magyarázta Vladimír Ferianec magzatsebészettel foglalkozó orvos.

Császármetszéssel szült

A kismamát először elaltatták és a 35. hetes magzatot császármetszéssel a világra segítették. A köldökzsinórt azonban nem vágták el (a méhlepény is működőképes volt), annak érdekében, hogy  a baba továbbra is oxigénhez és tápanyagokhoz jusson édesanyja szervezetéből.

Egyszerűbben fogalmazva, a köldökzsinór tulajdonképpen helyettesítette a baba tüdejét.

A neonatológiai (újszülöttet ellátó) csapat gondoskodott arról, hogy az újszülött légutait átjárhatóvá tegye és a köldökzsinórt csak azután vágták el, miután a babát a világra segítették és stabilizálták az állapotát.

Az EXIT-beavatkozás potenciális kockázata abban áll, hogy nagy mértékű lehet a vérveszteség az anyaméhből, de ezt minimalizálni lehet az aneszteziológus és a műtő-szülőorvos koordinált együttműködésével. Egy -egy ilyen eljárás sikeréhez okvetlenül szükséges, hogy minden résztvevő munkacsapat jól összedolgozzon.

A műtőben több orvoscsapat működött együtt. A neonatológusok mellett gyermek aneszteziológusok, gyermek nyaki specialisták és felnőtt aneszteziológusok, akik az anyáról gondoskodtak, sebész-szülőorvosok és további szakszemélyzet járult hozzá a beavatkozás sikeréhez.
Hogyan zajlik az eljárás?

- az anya teljes altatásban van

- az újszülöttet a köldökzsinóron hagyják, hogy édesanyja keringésén keresztül biztosítva legyen az oxigén- és tápanyagellátása

- a neonatológusok átjárhatóvá teszik a baba légutait

- miután biztosítva van az újszülött lélegzése és stabil az állapota, elvágják a köldökzsinórt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.