Szlovákiát is veszélyeztetik a tornádók?

hirek.sk 2012. június 15., 11:30
POZSONY. Két napja Velencében, tegnap Csehországban pusztított forgószél. A TASR hírügynökség utánajárt, számolni kell-e forgószelekkel Szlovákiában is?

A csehországi Urèice lakosai tegnap gyengébb tornádót szenvedtek el. A tn.cz hírportál tájékoztatása szerint rövid időn belül ez volt a második forgószél az ország területén. Egy nappal korábban az olaszországi Velencében fákat döntött ki, háztetőket tépett le és hajókat süllyesztett el egy tornádó.

Lucia Uhrínová meteorológus a TASR-nak azt mondta, tornádók Szlovákia területén is előfordulnak, de ezekről kevés a megbízható adat. Ebből kifolyólag nem tudják megjósolni, milyen gyakorisággal csaphatnak le az elkövetkező években az ország területén. A régi krónikákban is találhatóak bejegyzések hasonló jelenségekről. Az első szlovákiai tornádóról készült fénykép a múlt század második feléből származik.

A tornádó egy hatalmas erejű, függőleges tengellyel rendelkező légörvény, amely a viharfelhőkből alakul ki. „A jelenséget akkor nevezzük tornádónak, ha a hevesen örvénylő légoszlop legalább egyszer érintkezik a földfelszínnel. Általában ez a légoszlop elég erős ahhoz, hogy valamilyen anyagi kárt okozzon“ – magyarázta a meteorológus.

Leggyakrabban ún. tölcsér alakú tornádó keletkezik, másik típusa pedig a porördög, ami valójában nem is tornádó, mert nem érintkezik a földfelszínnel. A valódi tornádó magassága 30-1000 méter lehet. Ismert fajtája még a víztölcsér, amely vizet szív fel a felszínről.

A tornádók erejét a japán Fujita-skálán mérik. Az Egyesült Államok 2007. február 1. óta korrigált Fujita skálát használ, ami EF0-tól EF5-ig terjed. Leggyengébb az EF0, a legerősebb pedig az EF5 erejű forgószél.

Az EF0 (gyenge) tornádó szélsebessége 105–137 km/h, aminek következtében a tetők sérülhetnek, eresz csatornák ledőlnek, a faágak letörnek és a gyenge gyökérzetű fák kidőlnek. Az EF1 (mérsékelt) tornádó szélsebessége 138–178 km/h. Ennél az erősségnél a háztetők felszakadhatnak, ablakok törnek be, a mobil házak felborulnak. Az EF2 (nagy), szélsebességű, 179–218 km/h erejű tornádó letépi a tetőszerkezeteket, kitöri vagy gyökerestől kicsavarja a nagyobb fákat, tárgyak sodródhatnak a levegőben, s a szél akár az autókat is felemelheti. Ennél erősebb tornádókat tájainkon nem tapasztaltak.

Egyes bejegyzések szerint 2000-ben gyengébb erejű tornádókat észleltek a Galgóci (Hlohovec) járásban, egy évvel később pedig intenzívebbeket Újhelyszabadiban (Budatínska Lehota). 2003-ban Eperjes (Prešov) környékén, egy évvel később pedig Szakolcán (Skalica) és Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom) figyeltek meg tornádókat. Uhrínová szerint Szlovákiában leggyakrabban EF0-s és EF1-es erejű, ritkábban EF2-es tornádókat észlelnek. Utoljára Privigyéről (Prievidza) jeleztek tornádót a lakosok tavaly júniusban.

Magyarországon 2012 májusában Orosházán, egy hónappal később Nyíracsádon csapott le tornádó. Tavaly többek között Érpatakon és Dunakeszin kaptak lencsevégre forgószeleket. Ezek természetesen nem voltak olyan pusztítóak, mint amilyenek az Egyesült Államokban dúlnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS