2023. március 2., 12:27

Szlovákiában is terjed a rüh

A rühatka az ember bőre alá fúrja be magát, lerakja a tojásait, és hosszú hetekig viszketést okoz. Csehországi szomszédainknál néhány napja jelent meg nagyobb mértékben a rüh. A Markíza televízió ezért utánajárt, mi a helyzet ezzel a fertőző betegséggel Szlovákiában.

rühösség
Fotó: wikipédia.com

Csehországban januárban mintegy 700 embert fertőződött meg rühvel.  Az ottani higiénikusok szerint azonban ennél jóval több lehet a fertőzöttek száma, mert nem mindig jelentik be a fertőzést az emberek. Ezért nehéz megakadályozni a terjedését is.

2023-ban február 28-áig összesen 274 rühös esetet regisztráltunk”

– mondta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője hozzátéve, hogy tavaly közel 1300, tavalyelőtt pedig közel 900 esetet regisztráltak. „Az említett évekre vonatkozóan Szlovákia összes megyéjéből jelentettek megbetegedéseket, Eperjes megyéből a legtöbbet” – tette hozzá Račková.

Kézfogással nem terjed

Alena Koščálová infektológus azt állítja, hogy a rüh hazánkban gyakran előforduló betegség. „Évente több betegünk is van. Leginkább olyan közösségekből származnak, ahol nem megfelelő a higiénia. Olyan kis gócpontokból, ahol sok ember él együtt, és például közös törölközőt vagy ágyneműt használnak” – magyarázta.

A rüh a nagyon szoros érintkezés útján terjed.

„De csak a kollektíván belüli hosszabb kapcsolattartás során. Az egyszerű kézfogás tehát nem elég a megfertőződéshez. Ugyanannak a törölközőnek vagy ágyneműnek a használatával terjeszthető” – tette hozzá a szakember.

A Közegészségügyi Hivatal szerint különösen olyan kollektívákban fordul elő, „ahol az emberek szoros kapcsolatban élnek – családokban, kollégiumokban, nyugdíjas otthonokban, kórházakban, szociális intézményekben stb. A fertőzés terjedésének leggyakoribb módja a szexuális kapcsolat”.

Annak ellenére, hogy erősen fertőző betegségről van szó, a küszöböt csak ritkán lépjük át Koščálova szerint.

A covidhoz hasonló fertőzöttségről azonban szó sincs ebben az esetbe,

mondja. „Ha valaki rühvel jön például egy hajléktalanszállóra, akkor természetesen fennáll a lehetősége, hogy ott tovább terjed. De nem valószínű, hogy onnan kikerülre” – magyarázta a szakember.

Folyosókat vájnak a bőrünk belsejében

A rühesség világszerte elterjedt, és a körülbelül 0,5 milliméteres rühatka okozza. A nőstények felkúsznak a bőrön, és néhány percen belül befúrják magukat a bőr alá, amelynek alsóbb rétegeiben alagutakat alakítanak ki. Ezekbe aztán naponta egy-két tojást tojnak, ezekből lárvák kelnek ki, amelyek néhány napon belül „beérnek”, és az egész folyamat megismétlődik.

Egy rühatka élettartama öt hét, és ezalatt 40-50 tojást is lerak. Egy atkának „köszönhetően” több hónap leforgása alatt, kedvező körülmények között, akár több száz egyed is kifejlődhet”

– írja a Közegészségügyi Hivatal.

„Az atka a vékonyabb bőrt választja, ami azt jelenti, hogy a kiütések elsősorban az ujjak között, a könyökgödrökben és a hónaljban jelennek meg – magyarázta az infektológus.

A betegség viszketéssel nyilvánul meg, ami különösen éjszaka vagy meleg környezetben fokozódik.

Ha a beteg sokat vakaródzik, a piszkos kezéről vagy a körmök alól baktériumok kerülhetnek az érintett területre. A kiütések ezért begyulladhatnak és akár gennyesedhetnek is.

„Régebben elsősorban kenőcsöket használtunk a kezelésre, amelyek hatékonyak az atkák ellen, ma inkább az orvosi készítményeket, elsősorban az Ivermectint részesítjük előnyben” – mondta Koščálová.

A szárazság és a közvetlen napfény, valamint a fagypont alatti hőmérséklet azonban elpusztíthatja az atkákat.

„A kezelés során nagyon fontos, hogy minden egymással közelebbi érintkezésben lévő embert egyszerre kezeljünk, hogy a terjedést megakadályozzuk. Természetesen fontos az alapos fertőtlenítés, például a matracok esetében is, mert azok is hozzájárulhatnak a további terjedéshez" – zárta Koščálová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.