2023. február 1., 20:44

Szlovákia vezető helyen áll az uniós ráklistán

Az EU tagállamok nem kis pénzösszeget fordítottak az onkológiai ellátásra, 170 milliárd eurót  (2018-as adat). A legtöbb halálozást a tüdőrák okozza. Szlovákiában azonban néhány rákfajta esetében meghaladjuk az európai átlagot.

pozsonyi egyetemi kórház
Fotó: TASR/AP

A prosztata-, a mell-, a tüdő-, a bél- és végbélrák azok a betegségek, amelyek nálunk gyakrabban fordulnak elő.

Igencsak előkelő helyen állunk a méhnyakrák és vastagbélrák halálozási arányában is.

Az Európai Bizottság (EK) és az OECD szerdán mutatták be az egyes EU-tagállamok, Izland és Norvégia onkológiai profilját. Ezzel emlékezik az EK a rák elleni világnapra, ami február 4-re esik.

2020-ban Szlovákiában százezer lakosra számítva 773 férfi szenvedett a daganatos betegségek valamelyik formájában (az EU-s átlag 686) és ugyanabban a mintában 483 nő (az EU-s átlag 484).

Szlovákia Magyarország és Horvátország után a harmadik legnagyobb rák miatti halálozást felmutató EU-s ország. Százezer lakosra 293 elhalálozás jut (az EU-s átlag 247), több férfi betegszik meg, mint nő. Régiók tekintetében a halálozás Nyitra megyében a legnagyobb (329,5), a legkisebb pedig Zsolna megyében (273,6).

A rákos megbetegedések az összes halálozás 26 százalékát okozzák.

A szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálok Szlovákiában.

Az egyes tagállamok között nagyok a különbségek.

A rák kockázatát nagyban növeli a dohányzás, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a környezetszennyezés. A kockázati tényezők fokozottabban fordulnak elő az alacsony jövedelmű férfiaknál.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.