2023. december 3., 17:07

Szín és természetesség – mohafal

A legújabb beltéri trendek egyik jellemzője, hogy szinte minden szobába becsempészik az élő természetet, vagy legalábbis valamilyen természetes anyagot, fát, gyapjút, pamutot. Nagy előnye, hogy ez nem túl bonyolult folyamat, alkalmasak erre a különféle élő növények, a színes virágoktól a nagy pálmafákig, bármilyen növény. Van azonban egy másik lehetőség is: a mohafal.

mohafal

A közelmúltban vált igazán népszerűvé a mohafal. Nem csoda, hiszen különleges, vonzza a figyelmet, megváltoztathatja a szoba hangulatát, és valóban az élő természet egy darabját jeleníti meg az otthonunkban. Akár nagy, mohazöld színű falként, vagy dekoratív mohaművészeti installációként, akár egyszerűen asztalra vagy polcra helyezve jelenik meg a moha, mindenképpen életet, színt, természetességet visz a térbe.  

Mi a mohafal?

A mohafal egy dekoratív zöld fal, amelyet konzervált mohákból hoztak létre, hogy biofil kialakítású legyen. A „biofília” kifejezés szó szerint az élőlények és az élet szeretetét jelenti. 

A természet pozitívan befolyásolja kognitív rendszereinket, és javítja pszichológiai és fiziológiai jóllétünket. Mivel a legtöbben az időnk nagy részét beltérben töltjük, a mohafalak az egyik módja annak, hogy bent kapcsolódjunk a természetes elemekhez. Kimutatták, hogy a moha természetes és organikus megjelenése nyugtató hatással van az emberekre, ami segíthet csökkenteni a stresszt és elősegítheti a jóllét érzését.

Kezdetben az élő falakat vagy dekorációkat természetes mohából készítették, de ezt a lehetőséget gyorsan elvetették, mert a moha a lakás körülményei között túl sok gondozást igényelt a magas páratartalom fenntartásától az állandó öntözésig és permetezésig. 

A stabilizált moha olyan természetes anyag, amelyet tartósítanak, hogy hosszú ideig megőrizze eredeti megjelenését és puhaságát. A természetben élő és megújuló mohát (más néven rénzuzmó vagy izlandi moha) egy 100%-ban természetes, növényi alapú, biológiailag lebomló oldattal stabilizálják.

Hogyan gondozzuk?

A tartósításnak köszönhetően a moha dekorációk – legyen szó keretről, asztaldíszről, vagy egy teljes falfelületről – már nem élnek, így nincs szükségük sem fényre, sem locsolásra. Nem  is növekednek már, így nem kell se visszavágni, se gondozni őket. Viszont, ettől függetlenül vannak igényeik, amikre érdemes odafigyelni, hogy minél tovább megőrizzék tartósságukat, színüket és textúrájukat. Ezek a következők:

  • ne érje közvetlen napfény,
  • ne kerüljön fűtőtest, kandalló, klímaberendezés közvetlen közelébe, 
  • kizárólag beltéri dekoráció, kültéren a hőmérséklet ingadozása, a tűző nap, esetleg az eső hamar tönkre teheti,
  • szüksége van 40-50%-os páratartalomra, jelzi a páratartalom változását. Ha a tartósított moha puha, ez az egészséges páratartalom mutatója.
Milyen mohafalat válasszunk?

Nagy a színválaszték, a stabilizált moha nemcsak zöld lehet, hanem sárga, narancssárga, lila stb. Bár a mohát kezelik, természetességében nem marad el a vadon élő növényektől. 

moha

Megkapó vizuális hatás érhető el, ha a mohát nagy méretű falképeken használják. A moha színváltozatai természetesek, minden árnyalat mély és élénk, sőt, a kreatív tervezők kihasználhatják a rendelkezésre álló több mint 20 különböző színt, hogy mintákat hozzanak létre, és karakteresebbé tegyék falterveiket. Függőleges szerkezetekbe is beilleszthetik a mohát, amely így lélegzetelállító térelválasztóként szolgál.

A leghatásosabb a mohafal. A rénzuzmóval borított nagy felületek hihetetlenül stílusosak, felfrissítenek minden belső teret, a természet közelségének érzetét keltik. A mohafal azonban nem az egyetlen lehetőség a belső használatra. Ha szokatlan mobil dekorációt keresünk, léteznek különböző kompozíciók edényekben, üvegben, vázákban.

A belső térben a második legnépszerűbb alkalmazás a mohafestmények. Megoldások lehetnek texturált felületű falpanelek, keretes festmények, szokatlan formájú fából készült panelek, dekoratív mohával kiegészítve.

Megjelent a Magyar7 2023/47.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.