cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 31., 16:42

Szeretsz olvasni? Indíts könyvklubot!

A könyvek által könnyedén tudunk kialakítani közösségeket, és építeni kapcsolatokat. A történetmesélés arra buzdítja az embereket, hogy megosszák olvasási élményekeit és reflektáljanak egymás véleményére. Bár az olvasásra magányos tevékenységként tekintünk, nem szabad elfeledkeznünk globális hatásairól sem. Lehet, hogy otthon takaróba bugyolálva, egy forró tea vagy kávé mellett a legkellemesebb elmerülni könyveink történeteibe, ám az arról való szenvedélyes diskurálás éppúgy üdítő lehet számunkra.

Fotó: pixabay.com

Máig jó szívvel gondolok vissza azokra a beszélgetésekre, amikor osztálytársaimmal, barátaimmal vitatkoztunk egy általunk olvasott könyvről. A párbeszéd részét képezte, hogy mely szereplőt tartjuk a legmenőbbnek, a legmegátalkodottabbnak, esetleg, hogy a könyv melyik része a legijesztőbb vagy legromantikusabb. Ezzel kapcsolatban pedig óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy felnőtt fejjel, miért nem ragaszkodunk ehhez a régi és jól bevált társalgási szokásunkhoz.

Hogyan alakíthatunk ki olyan olvasóközösséget, amelynek fő irányvonala idővel nem alakul át kellemes borozgatássá és pletykálássá a nappaliban? Íme néhány tanács annak érdekében, hogy egy könyvklub ténylegesen azt a célt szolgálja, amit a neve takar: könyveket és diskurálást.
  • Keressük meg környezetünkben azokat, akik szívesen olvasnak. Beszélgethetünk hetente kettesben egy kávé mellett, de akár több tucatnyian is összegyűlhetünk minden hónapban. Lényeg, hogy kapcsolódni tudjunk, a körülmények mellékesek.
  • Szabályok nélkül semmi sem működik. Muszáj kialakítanunk egy rendszert, amely alapján meghatározzuk gyűléseinket. A következő kérdésekre kell megkeresnünk együtt a választ: Milyen gyakran találkozzunk? Milyen zsánert válasszunk? Tényirodalmat, szépirodalmat vagy szórakoztató irodalmat olvassunk? Ragaszkodjunk a bestsellerekhez? Az első szabály a legfontosabb: a beszélgetés csak a könyvekről szólhat.
  • Mielőtt nekilátnál az első két pontnak, ellenőrizd le, milyen könyvek ékesítik könyvespolcod. Lehet, hogy fellelsz olyan könyveket is, melyekből több példánnyal rendelkezel, így kölcsönadhatod őket klubtársaidnak.
  • Légy következetes, törekedj a rendszerességre. Nagyjából ugyanazokat a témákat járjátok körbe, természetesen a könyv mondanivalójához, jellegéhez kapcsolódóan. Válaszoljatok a leggyakoribb kérdésekre: Milyen hatással volt rád a könyv? Mi lepett meg téged a legjobban? Milyen tanulsággal szolgált számodra? Ki volt a kedvenc karaktered? Mely szereplő tetteivel nem értettél egyet? Kinek ajánlanád ezt a könyvet?

A terv kész, már csak rád vár, hogy megvalósítsd!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.