2019. október 14., 17:45

Szemműtét különös körülmények között

Egy 67 éves nő rutin szürkehályogműtétre jelentkezett egy brit kórházban. A műtét előtt szemszárazságra panaszkodott, de betudta idős korának a kellemetlen érzést. A műtét kezdetekor azonban meghökkentő dolgot fedeztek fel az orvosok a szemében.

kontaktlencse.jpg
Fotó: BMJ

A különös esetről a BMJ orvosi folyóiratban számoltak be a sebészek.

Rupal Morjaria szemész, a cikk szerzője elmondta, hogy a beteg nem panaszkodott különösebb látásproblémára a műtét előtt, csak a szemszárazságát említette meg. Amikor azonban elkezdték a szem műtéthez való érzéstelenítését, különös, kékes csomót vettek észre a páciens jobb szemhéja alatt.

Alaposabban megvizsgálva kiderült, hogy a csomót 17 összetapadt kontaktlencse alkotja. Miután a sebészek eltávolították a masszát, az alaposabb mikroszkópos vizsgálattal még 10 kontaktlencse-maradványt fedeztek fel.

„Valamennyien megdöbbentünk" – mondta Morjaria. „Még sosem láttunk hasonló esetet."

Egy másik szemész elmondta, hogy olyannal már találkozott, hogy egy lencse beragadt a páciens szemébe, de olyannal még soha, hogy 27.

A nő 35 év óta viselt havonta eldobható kontaktlencsét, de az nem világos, mióta gyűlt össze ennyi lencse a szemében. A sebészeknek elmondta, hogy néha előfordult, hogy nem találta a kontaktlencsét, amikor megpróbálta kivenni a szeméből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.