Széchenyi Istvánra emlékeztek Alsóbodokon

hirek.sk 2016. november 16., 15:52
ALSÓBODOK. Széchenyi Istvánra emlékeztek Alsóbodokon születésének 225. évfordulója alkalmából. Az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola diákjai filmvetítéssel és előadásokkal idézték fel a „legnagyobb magyar“ életútját. Zoboralja egyetlen magyar középiskolájában nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanulók megismerjék történelmünk nagyjait. A magyar szórvány napján Széchenyi István tiszteletére avatott domborművet az iskola.

"Az emlékmű olyan helyre került, hogy a diákjaink minden nap lássák, s talán ha látni fogják naponta, jobban befixálódik minden fiatalnál az, hogy majd ők lesznek azok, akik ezt a szellemiséget tovább adják" - mondta portálunknak Paulisz Boldizsár, az iskola alapítója.

A dombormű a budapesti Széchenyi Társaság ajándéka, és Széchenyi István Hitel című írásából a „Hinni és hihetni egymásnak“ idézet olvasható rajta.

"Az adott szó becsületét hordozza ez az idézet, tehát olyan emberekből szeretnénk ha állana a magyar nemzet, amit Széchenyi is a kiművelt emberfők sokaságaként képzelt el" - mondta a budapesti Széchenyi Társaság főtitkára, Rubovszky András, hozzátéve,  "ha a magyar nemzet olyan emberekből állna, akik akár politikában, akár gazdaságban, akár a társadalmi életben, és - nagyon fontos – a házasságban s a családi életben az adott szó becsülete szerint élnének és nevelnék a fiatalokat".

Rubovszky András örömét fejezte ki, hogy a magyarság utolsó északi bástyáján, a Zoboralján is emléket állítottak Széchenyinek. A kör alakú bronz portrét Vetró András, kézdivásárhelyi szobrász készítette.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS