lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. február 5., 18:34

Száznyolc rendkívüli helyzetet tartanak nyilván a hókatasztrófa miatt

A belügyminisztériuma összesen 108 rendkívüli helyzetet tart nyilván a hókatasztrófa miatt. Egyúttal arra kéri a járművezetőket, hogy legyenek óvatosabbak az utakon. A hegyimentők lavinákra is figyelmeztetnek, tájékoztatott Zuzana Eliášová belügyi szóvivő.

hófúvás
Fotó: Facebook, Eperjesi Kerületi Rendőrség

„A járási hivatal vezetője által kihirdetett rendkívüli állapot továbbra is érvényben van a teljes Csacai járásban, a többi esetben csak községi és városi szintű rendkívüli állapotot hirdettek a polgármesterek” – magyarázta Eliášová.

Az elmúlt napokban a heves havazás és az erős szél főként Szlovákia északi és északnyugati részét érintette.

Rendkívüli helyzetet hirdettek a járhatatlan helyi utak, az otthonok, üzletek, egészségügyi központok vagy tömegközlekedési megállóhelyek nehézkes megközelíthetősége, illetve a nehézkes ellátás miatt is. Több községben is szünetelt az áramszolgáltatás – mutatott rá a szóvivő.

A Tűzoltóság és Mentőszolgálat tagjai, valamint az önkéntes tűzoltók a szombati nap folyamán 300 alkalommal avatkoztak be. A legtöbb beavatkozásra (71) Zsolna megye tűzoltói jegyezték. Eliášová tájékoztatása szerint a tűzoltók eltávolították az utakra, vasútvonalakra vagy járművekre kidőlt fákat, elakadt autókat húztak ki a hóból, közlekedési baleseteknél segédkeztek, vagy eltávolították a tetőkön meglazult fémlemezeket.

Köszönöm a Belügyminisztérium minden egységének az elkötelezettségét. Köszönetet mondok azoknak is, akik a hétvégén aktívan segítettek a kialakult helyzet megoldásában”

– mondta Roman Mikulec ideiglenesen kinevezett belügyminiszter.

A hegyimentők a lezuhanó lavinák veszélyére figyelmeztetik a turistákat és a síelőket, akiket nyomatékosan arra kér, hogy ne hagyják el a síterepeken a nyílt pályákat. „Sok síközpont térképén szerepel ún. freeriding zóna, amelyre jelenleg egyáltalán nem ajánlott rámenni” – mutatott rá Eliášová.

Egyes hegyvidékeken az elmúlt napokban több mint 100-150 centiméter hó hullott, ami nagy lavinaveszélyt okozott. Az ezt követő, néhol 150 km/órás sebességű, erős szél pedig nagy mennyiségű havat mozgatott meg, aminek következtében hópárnák, sodrások, szélfútta hólapok keletkeztek, így fokozott a lavinaveszély, magyarázta a szóvivő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.