2019. május 25., 16:56

Százezer holttestre bukkantak Óbudán

Legalább ennyi ember végső nyughelye lehet az az ókori temető - a régészek szerint Óbuda legnagyobb ókori temetője -, amelyet a Bécsi út 68-84. szám alatti telken kezdtek el feltárni a szakemberek.

óbudai ókori temető2
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: pestbuda.hu

Hatalmas területről van szó, a Kolosy tér táján azonosították a délről záró temetkezéseket, míg a Bécsi út, Vörösvári út találkozásától is feljebb a legészakibb sírokat - írja beszámolójában a Pestbuda.hu.

A területet az I. század végétől a IV. század elejéig-közepéig, vagyis több mint kétszáz éven át használták temetkezésre.

A sűrű használat miatt gyakoriak az egymásra temetkezések, volt olyan szelvény, ahol öt egymást vágó sírgödröt is azonosítottak.

A néhány hete megnyitott temetőrészletben már száz fölötti temetkezést sikerült azonosítani. Ezek egy része hamvasztásos, mások vázas temetkezések – utóbbiaknál az elhunytakat többnyire észak-déli, illetve déli-északi irányban helyezték el. Sok esetben jó állapotban megmaradtak a melléjük temetett edénymellékletek is.

Az egykori Bécsi úti ókori temetőnek alighanem ez lesz az eddig egyik legnagyobb egybefüggően megismert területe, mert még az év folyamán a jelenlegitől északra eső telkeket is feltárják - írja a portál.

óbudai ókori temető2
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.