2019. február 14., 19:23

Száz év után először bukkantak rá egy fekete leopárdra Afrikában - VIDEÓVAL

Kenyában sikerült felvételeket is készíteni a különös állatról, amely mintegy 100 év után bukkant fel először a területen - közölte a CNN-nel a San Diegó-i állatkert biológusa, Nick Pilfold.

fekete leopárd

A férfi elmondta, hogy miután meghallották a nagy hírt, csapatával kameracsapdákat tettek ki a Laikipia megyei rezervátumba, hogy tanulmányozni tudják a párducpopulációt, és hónapokon át várták a fekete párduc, vagyis a fekete leopárd előbukkanását ott, ahonnan többen is jelentették, hogy látták.

A nőstény teljesen fekete szőrzete a melanizmus, azaz a festékanyag-felhalmozódást okozó génváltozás miatt ilyen. Ez egyébként az albinizmus ellentéte. Nappal tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, a kamerák éjszakai infravörös felvételein csodálatos, vöröses leopárdmintázat is kirajzolódik rajta. Ez az első igazolt felvétel ennek a fajnak a felbukkanására egy 1909-es etióp megfigyelés óta.

A melanizmus a leopárdok nagyjából 11 százalékánál jelentkezik, de ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában rendkívül ritka a fekete párduc.

Megosztás
Címkék