Szatmári Péter készíti el a lévai Esterházy-domborművet

hirek.sk 2012. július 25., 08:26
LÉVA. A lévai Esterházy János Emléktábla Bizottság a helyi magyar szervezetek és intézmények támogatásával márciusban közadakozást hirdetett a vértanúhalált halt gróf leendő domborművének elkészítésére. Már ismert az alkotó személye.

Az emlékmű alkotóját a lévai magyarok pályázat útján választották ki. Az Esterházi-dombormű elkészítésével Szatmári Péter Budapesten élő felvidéki származású szobrászművészt bízták meg. A 150x 80 cm-es alkotást a tervek szerint a Czeglédi Péter Református Gimnázium falán helyezik majd el.

Kassai Gyula református lelkész szerint a helyválasztást három dolog is indokolta. A lévai gimnázium a helyi magyarság életének egyik szellemi központja, valamint itt kapja majd a legnagyobb védettséget a tábla. "A harmadik ok pedig az, hogy a Czeglédi Péter Református Gimnáziumban tanul a jövő ifjúsága, és ezért fontosnak éreztük azt, hogy maga a fiatalság, a felnövekvő nemzedék is ismerkedjen meg Esterházy János életével és az ő szolgálatával" - tette hozzá a lelkész.

A lévaiak azt mondják, kötelességüknek érzik, hogy emléktáblát állítsanak Esterházynak. Már csak azért is, mivel a többségi társadalom tagjai sok esetben elferdített Esterházy képpel, részigazságokkal találkoznak. Az emléktáblával rehabilitálni szeretnék a politikust.

Papp Zsolt, az Esterházy János Emléktábla Bizottság elnöke a Hírek.sk-nak elmondta: az államgépezet Esterházy Jánost elferdített információkkal próbálja  lejáratni, politikai okokból. "Amikor mi dicsőítjük – méltán – Esterházy János tetteit, cselekedeteit, gyakorlatilag büszkék vagyunk arra, hogy Felvidéki magyarok vagyunk. Büszkék vagyunk arra, hogy Esterházy Jánossal egy közös sorsot élhetünk meg" - fogalmazott.

Esterházy János, az első Csehszlovák Köztársaság parlamenti képviselője volt az egyetlen, aki nem szavazta meg az akkori parlamentben a zsidók deportálásáról szóló törvényt. 1944-ben sok száz embernek segített a szökésben. Politikai elítéltként 1957-ben a morvaországi mírovi börtönben halt meg. A helyiek közül sokan szentként tisztelik, amit az is tanúsít, hogy az olmützi érsek kezdeményezte Esterházy János boldoggá avatását.

2007. június 9-én az olmützi Szent Vencel-székesegyházban ünnepi megemlékezést tartottak, amelyet a mártír gróf lelki üdvéért ajánlottak fel. A szentmise végén a jelenlevők a mártír gróf segítségét kérve együtt imádkoztak Esterházy János tisztelője, a nagybeteg František Lizna atya gyógyulásáért. Jan Graubner olmützi érsek úgy fogalmazott: ha Lizna atya meggyógyulna halálos betegségéből, az olyan csoda lenne, ami elősegíthetné a boldoggá avatási eljárás meggyorsítását. Egy hónappal a közös ima után Lizna atyát július 12-én hazaengedték az olmützi kórházból. Mint kiderült, állapotában látványos javulás állt be. Olyannyira felépült, hogy 2008-ban orvosi beleegyezéssel Szevasztopolba zarándokolhatott. 

Aki támogatni szeretné a lévai magyar közösség kezdeményezését a vértanúhalált halt gróf leendő emléktáblájának felállítására, pénzadományait a Reviczky Társulás számlájára 7928952/5200 küldheti el a 19010314 számú azonosító (V.S.) feltüntetésével.  

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS