Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2020. április 25., 08:00

Szárazság van az ország nagy részén, de tavaly rosszabb volt a helyzet

Az ország nagy részén március eleje óta nem volt kiadós eső, és mivel napról napra melegszik az idő, egyre szárazabb a talaj felső rétege. Ugyanakkor tavaly áprilisban néhány helyen még rosszabb volt a helyzet – tette közzé közösségi oldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

szarazsag.jpg

Dél-Szlovákiában a legnagyobb a szárazság. „A felső 100 centiméteres talajréteg nedvességtartalma 60 és 90 százalék között változik, de a felső 40 centiméteres rétegben már csak 15 és 50 százalék közötti a nedvességtartalom. Csak néhány északi régió képez kivételt” - tette közzé az intézet.

Tavaly áprilisban még rosszabb volt a helyzet, csak 40-70 százalék között volt a felső egy méteres réteg nedvességtartalma, sőt Délkelet-Szlovákia egyes részein csak a 30-40 százalékot érte el. Változást április vége, május eleje hozott, amikor az ország egész területén kiadós esőzések voltak.

A következő napokban még nem várható jelentős változás, ám az előrejelzések szerint a jövő héttől több csapadékra lehet számítani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.