2022. február 19., 13:11

Süticsodák

Nagyanyáink idejében szinte minden asszony sütött valamit a hétvégére. Ez a hagyomány mára elmaradt, de akadnak olyan amatőr cukrászok, akik arra biztatnak mindenkit, hogy bátran kísérletezzenek, hiszen az alapanyagok kínálata kimeríthetetlen, és csak a fantázia szab határt annak, mivel lepjük meg szeretteinket.

cupcake
Galéria
+3 kép a galériában
György Stella cupcake-jei
Fotó: György Stella

A csákányházi György Stella eredeti szakmáját tekintve pszichológus. Mint mondja, az ő családjában is nagy hagyománya van a sütésnek.

– Nem telt el szülinap anélkül, hogy ne kaptunk volna nagymamánktól dobost, a nagynéniktől szárított habtortát. Minden ünnepségre torták vagy sütik készültek. Ez a hagyomány ma is él, csak

az édességek jellege változott; a hagyományosakat felváltották a modernebbek, olykor akár egészségesebb „mentes sütemények”

– meséli Stella, aki egy évvel ezelőtt kezdett el cupcake-ket készíteni.

A cupcake klasszikusan az amerikai gyerekzsúrok, szülinapok süteménye. Már az 1700-as évekből származó szakácskönyvek is említik. A 19. században indult el hódító útjára ez a vaj alapú torta, ami villámgyorsan elkészíthető. Stella nagyon sok lehetőséget látott benne, majd elkezdett kísérletezni. A díszítés azonban sok gyakorlást igényel.
cupcake
Fotó:  György Stella

– Számomra a sütés legizgalmasabb része a díszítés, és hihetetlenül jó érzés, ha a fejemben meglévő koncepció eredménye egy esztétikus kis cupcake doboz lesz. Maga a díszítés folyamata flow-érzést ad, élményt, melynek során teljesen elmerülök abban, amit éppen csinálok, teljesen feloldódom. Egy tökéletes állagú krémre, habzsákra és díszítőcsőre van csak szükségem. Viszont nélkülözhetetlenek az íves, begyakorolt kézmozdulatok, különböző mintájú díszítőcsövek, amelyek nagyban hozzájárulnak a valósághű virágminták kreálásához.

Figyelem az internetet, de segít az érdekes kívánságok teljesítése is, hiszen, ha valami különlegesebbet szeretnének egy-egy eseményre, az nekem is kihívás.

Emellett az ünnepek is inspirálnak, így jöttek karácsonykor a mikulásvirágos, fenyőkoszorús verziók, fahéjas ízesítéssel, illetve hamarosan majd a húsvéti változatok. Ezek mindig egy kis többletgyakorlást, „ötletelést” igényelnek, de nagyon szeretek új díszítésekkel, ízekkel kísérletezni – részletezi a hobbicukrász.

Stella mesterien elkészített cupcake-jeinek híre gyorsan elterjedt, sokakat elvarázsolt a bögretorta, amely bármilyen alkalomra kiváló ajándék.

– Felkérések esetén főleg az alkalom, az esemény a meghatározó, ezen belül pedig a színek és ízesítések változhatnak. Sütöttem már születésnapokra, babaváró bulikra, évfordulókra, illetve esküvőkre is – mondja Stella, akinek a sütés színt visz az olykor szürke hétköznapokba, kikapcsoló, meditatív tevékenység számára egy fárasztó munkanap után, amivel kiélheti a kreativitás iránti vágyát. Az pedig, hogy ezzel másnak is örömöt szerezhet, jóleső érzéssel tölti el, és hálás minden visszajelzésért.

Megjelent a Magyar7 2022/7. számában.

gyorgy-stella-cupcakjei-3-foto-gyorgy-stella
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.