Somorján zajlik a XXVI. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

hirek.sk 2017. március 25., 11:23
SOMORJA. 230 matematikuspalánta és több mint 70 matematika tanár volt jelen a XXVI. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny megnyitóján Somorján. A rangos megmérettetésen erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátalji és anyaországi ifjú matematikusok versengenek.

A Kárpát-medencei eseménynek a somorjai Madách Imre Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium ad otthont, s a szervezésben oroszlánrészt vállalt az intézmény mellett működő Pro Ratio Alapítvány.

„A verseny ötlete 1991-ben egy szakmai továbbképzésen a felvidéki Oláh György és az erdélyi dr. Bencze Mihály matematikatanár fejéből pattant ki, nem utolsósorban azért, hogy a határon túli diákok magyarul versenyezhessenek. A versenyt a következő évben első alkalommal Komáromban rendezték meg. A rendezvény iránt az évek során egyre nagyobb lett az érdeklődés, és többnapossá nőtte ki magát. Azóta is kétévente egy magyarországi településen, majd egymás után következve valamelyik határon túli magyarlakta térségben tartják azt meg“ – nyilatkozta a kezdetekről a somorjai gimnázium igazgatója, Trencsík János, hozzátéve: iskolájuk diákjai kezdettől fogva részt vettek vettek a versenyeken.

A megmérettetés megnyitóján 230 versenyző és több mint 70 számtantanár vett részt. A rendezvényt több naposra tervezték Somorján, és a versenyzésen túl számos kísérőrendezvény vár a résztvevőkre.

"Olyan dolgokkal készültünk, ami Somorjára jellemző. A somorjai kulturális értékeket mutatjuk be, a történeti emlékeinket és megpróbálunk kicsit tovább is tekinteni Pozsony felé. Vasárnap Pozsonyt mutatjuk be a diákoknak" - mondta portálunknak az intézményvezető, Trencsík János.

A verseny megszervezését a magyar kormányzat támogatta. Kiss Balázs, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség tanácsosa azt mondta: az ilyen megmérettetések a magyar-magyar összetartozást erősítik. "Ez a verseny nem csupán arról szól, hogy a diákok számot adnak a tudásukról, megmérettetik magukat, ez ennél több. Itt lehetőség nyílik kapcsolatok teremtésére, szakmai kapcsolatok kialakítására" - fogalmazott Kiss Balázs.

Ugyanezt fogalmazták meg a diákok is. A kaposvárról érkezett Tóth Viktor is azt mondta, a szakmai sikeren kívül a társaság is nagyon jó. Nagyszerű a hangulat és rengeteg jó emberrel lehet megismerkedni. Van aki azt hangsúlyozta, erre a versenyre készül egész évben, és emiatt a matematika tudása fejlődik.

A matematika verseny ötletgazdái tehát az azóta elhunyt komáromi Oláh György és az erdélyi Bencze Mihály volt.

"1992-től folyamatosan zajlik a verseny, ami egy óriási vállalkozás, hisz a matematika szellemében, anyanyelven, történelmi háttérrel sikerült a Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni" - mondta az alapító, Bencze Mihály, aki ezúttal is jelen van a somorjai versenyen.

Bencze Mihály szerint a magyar matematika világmatematika. "A magyar nyelv világnyelv lett így, és nekünk a reális gondolkodásban óriási szerepünk van Európában és a nemzetközi kultúrában. A diákjaink, akik a versenyen részt vettek, és díjazottak voltak, ma már nemzetközileg híres matematikusok".

A Nemzetközi Magyar Matematikaverseny díjazottjai legtöbbször a matematika szakirányt választják, és később gyakran külföldi egyetemek oktatóivá vagy kutatóivá válnak.

Március 23-án érkeztek a résztvevők Somorjára, 24-én volt a rendezvény ünnepélyes megnyitója, 25-én, azaz ma zajlik a verseny, 26-ára pozsonyi kirándulást terveztek a szervezők, 27-én délelőtt pedig az eredményhirdetéssel és a díjkiosztó ünnepséggel zárul majd az eseménysorozat.

0 HOZZÁSZÓLÁS