Sokkoló eset: a 13 éves kislány szürke szemmel ébredt, két nap múlva halott volt

ma7 2019. január 19., 18:39

Maisie Dicks egy reggel szürke szemmel és kiütésekkel ébredt fel. Édesanyja azt gondolta, valamilyen bogár csíphette meg gyermekét, de a kislány állapota gyorsan romlott.

Fotó: Archívum

A tinédzser lány agyhártyagyulladásban (meningitis) vesztette életét. Azt gondoltam, hogy csak rovarcsípés, mondta a lány édesanyja. Mire tudatosította lánya egészségi állapotának súlyosságát, már késő volt. Amikor a kezei bepirosodtak, az anya orvost hívott, a fiatal lányt kórházba szállították, s mély altatásba helyezték. Nem tudták megmenteni, két napjára meghalt. Az orvosok megállapították, hogy a gyulladás vérmérgezésbe ment át, ami a kislány számára végzetes következményekkel járt.

Maisie édesanyja azt szeretné elérni, hogy más szülőnek ne kelljen átélnie, amit neki, hogy ismerjék meg a meningitis tüneteit.

Azt hittem, hogy csak rovarcsípés, azért vannak a kiütések. Nagyon beteg volt, most már tudom. Nem gondoltam volna, hogy meghal. Remélem egy család se kerül ilyen helyzetbe - tette hozzá az édesanya.

A meningitis tünetei a következők:
  • Általában magas láz
  • Erős fejfájás
  • A tudati állapot zavartsága
  • A beteg elesett, rossz általános állapotú, közérzete rossz, a gyermek nem játszik, fekszik, nem eszik, nyűgös, nyugtalan, vagy folyamatosan alszik.
  • Járása bizonytalanná válik, szédül, hányingere van, hány.
  • Esetleg látászavarról számol be.
  • Lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
  • Súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.

Összességében, ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, függetlenül attól, hogy milyen kórokozó okozza, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag az órák alatt bekövetkező rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.

Éppen ezért a felsorolt tünetek bármelyikének észlelésekor egyértelműen az tanácsolható a szülőknek, hogy azonnal vigyék orvoshoz a gyermeket, aki ezután speciális klinikai vizsgálatokkal megerősíti, vagy elveti a meningitis diagnózisát.

0 HOZZÁSZÓLÁS