2020. november 23., 16:47

Sokan keresik, de nem tudják beadatni az influenza elleni oltóanyagot

Jelentősen megnőtt a kereslet az influenza elleni oltóanyag iránt. A probléma viszont az, hogy az emberek hiába keresik, jelenleg nem kapható. Az újabb szállítmányt decemberre ígérték, de még kérdéses, hogy megérkezik-e.

védőoltás
Fotó: Pixabay

Hajdú Zoltán dunaszerdahelyi háziorvos rendelőjében sokkal többen kérik az influenza elleni oltóanyagot, mint tavaly. Csak október elején 50%-kal több pácienst oltottak be mint egy évvel korábban. Most is sokan kérik, de nem tudják beadni a vakcinát, mert nincs oltóanyag a gyógyszertárakban.

A koronavírustól való félelem miatt kétszer annyian kérték az influenza elleni vakcinát
Egyértelmű, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal többen szeretnék magukat beoltatni az influenza elleni vakcinával.

Tavaly 70-80 személyt oltottam be a pácienseim közül, főleg idősek kérték. Idén 150 személynél tartunk, de most a korosztály már változó. Nemcsak az idősebbek kérik, hanem a fiatalok is. Várólista van, sokan feliratkoztak, hogyha megérkezik az oltóanyag, szeretnék beadatni" – mondja a háziorvos.

Hajdú Zoltán hozzátette,

a szezonális influenzajárvány tetőzi a koronavírus-pandémia okozta problémákat. A két fertőzés együttes jelentkezése fokozott kockázattal, a halálozási rizikó duplázódásával jár.

"Az oltóanyag segíthet, mert megvéd az influenzától. Másodsorban könnyebben meg tudjuk különböztetni a koronavírustól. A tünetek ugyanis hasonlóak: láz, köhögés, izomfájdalom, ízületi fájdalmak. Az influenza elleni védőoltással az influenzát már kiszűrjük, így rögtön elvégeztetjük a tesztet, mert fennáll a koronavírus gyanúja" – fogalmazott Hajdú Zoltán.

A gyógyszertárakban nincs oltóanyag, talán decemberben érkezik az újabb adag

"Egyértelműen megnőtt az influenza elleni védőoltás iránti kereslet, összehasonlítva az előző évek tapasztalataival. Előmegrendelés alapján a vakcinát nagyon korán, szeptember elején megkaptuk. Az emberek már ekkor keresték, ami nagyon korai volt" – tájékoztatott Csölle Rita gyógyszerész.

A gyártók és a forgalmazók az előre megrendelt mennyiséget juttatják el a gyógyszertárakba. A patikák a mennyiséget az előző évi beoltottság alapján rendelik meg. Szlovákiában egyébként az influenza elleni beoltottság az előző években nagyon alacsony, 5% alatti volt.

"Nekünk 300 darab volt a gyógyszertárban. Ez az előző évhez viszonyítva egy reális szám volt. Tavaly gondunk volt azzal, hogy a vakcina szavatossága lejár, alig keresték az oltóanyagot. Egy éve messzemenőleg nem volt ekkora érdeklődés, mint most. A háziorvosok is meg voltak lepődve, mert az emberek már szeptemberben érdeklődtek a vakcina iránt. Ez egyértelműen a koronavírus-járvány miatt van. Jelenleg nincs a gyógyszertárakban vakcina, sőt úgy tudom, hogy Szlovákiában sincs. Olyan információnk van, hogy talán decemberben lesz egy újabb adag behozatal. Biztosat senki nem tud nekünk mondani" – informált a gyógyszerész.

Van, aki a tüdőgyulladás elleni vakcinával oltatja be magát

Nemcsak az influenza elleni oltóanyag iránt nőtt meg a kereslet, hanem többen a tüdőgyulladás elleni védőoltást is beadatják. Így tett a dunaszerdahelyi Horony István is.

"Az elmúlt években többször beadattam az influenza elleni vakcinát. 60 év felett már óvatos az ember. Idén is három hete kerestem a háziorvosomat, hogy kérjem az oltóanyagot. De sajnos nem kaptam, mert már elfogyott. Mivel ajánlották a tüdőgyulladás elleni vakcinát, ezért egyelőre ezt adattam be. Úgy gondolom, ez is segíthet abban, hogy ha megfertőződnék a koronavírussal, akkor a megbetegedés enyhébb lefolyású legyen. A háziorvosomnál pedig feliratkoztam a várólistára, ha megérkezik az influenza elleni vakcina, kérni fogom" – mondja a nyugdíjas Horony István.

Megosztás
Címkék