2022. április 15., 18:55

Skolasztikus törekvések a 21. században?

A skolasztika a középkor ideológiai gondolkodásának meghatározó mozgatórugója volt. Elsősorban a kritikus véleményeket igyekezett kordában tartani, tekintélyelvű szemléletével pedig szinte évszázadokra megbénította a tudományos fejlődést.

Polkorrekt matek
Illusztráció
Fotó: Archívum/ma7

Nos, úgy tűnik, hogy a 21. század második évtizedében ismét egyfajta skolasztikus szemlélet kezd eluralkodni a világban, különösen az egyetemeken, ahol néhány hangadó már-már az inkvizíció módszereire hajazva igyekszik elhallgattatni a józanul gondolkodó elméket.

Ki hitte volna, hogy már a matematika is azon tudományok sorába kerül, amelyek ideológiai szempontból "problematikusak" lehetnek.

Az angliai Durhami Egyetem új etnomatematikai programot vezetett be, a matematika és a kultúra közötti kapcsolat kutatására és a tudományág dekolonizálására. A kidolgozott útmutató szerint a matematikaoktatás egyik legfontosabb kérdése, hogy szabad-e hagyni a nyugati matematikusok dominanciájának fenntartását a tudományban.

A Durhami Egyetem egy dekolonizációs kampánnyal kívánja felrázni a matematikai tanszék működését. A tanároknak ezentúl olyan matematikai példákat is alkalmazniuk kell, amiben a nyugati kultúrkörön kívül eső csoportok szerepelnek, például új-zélandi törzsek vagy kisebbségek.

A tanároknak azt tanácsolják, hogy készítsenek háttéranyagot minden olyan matematikusról, akiknek a munkásságát alkalmazzák a tanítás során. Amennyiben pedig több fehér kutató és matematikus szerepel az anyagok között, mint fekete vagy színes bőrű, akkor el kell gondolkodni azon, hogy miért történhetett ez.

A Telegraph brit lap szerint a Durhami Egyetem már csak a más brit egyetemeken tapasztalható trendet követi, és ennek megfelelően politizálják át itt is az egyetemi tanulmányokat.

Az egyetem szóvivője azt nyilatkozta, hogy

a matematika-tananyag, amit a diákjaink tanulnak, ugyanaz marad. Azonban a tanulás közben arra is ösztönözzük őket, hogy legyenek jobban tisztában a tantárgy globális és sokszínű eredetével, valamint a különböző kulturális környezetekkel, amelyek alakították a tudományágat. De kettő meg kettő mindig négy lesz.”

A szóvivő úgy véli, hogy ez a politikai változás összességében nem fogja veszélyeztetni az iskolai matematikaoktatás színvonalát és a szakterületet sem.

Korábban Oliver Dowden, a brit Konzervatív Párt elnöke már problémaként jelölte meg a matematika dekolonizálását egy Washingtonban tartott rendezvény során.
Egy olyan Nyugat, amelyik biztos az értékeiben, nem lenne megszállottja a személyes névmásoknak, sőt nem is törekedne a matematika dekolonizálására"

– mondta Dowden.

Az Amerikai Matematikai Szövetség még 2020 októberében egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt állították, hogy

„Itt az ideje, hogy szakmánk minden tagja elismerje, hogy a matematikát emberek alkották, és ezért eredendően emberi előítéleteket hordoz. Amíg ez nem történik meg, addig közösségünk és diákjaink nem tudják a maximális teljesítményüket nyújtani.”

A rasszista matematika elképzelése az Egyesült Államokban és a nyugati világban azután terjedt el, hogy a kritikus fajelmélet több helyen is beszivárgott a közoktatásba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.