2022. május 24., 08:20

Sissi újraálmodott ruhái az Őrvidéken - KÉPGALÉRIA

Méltatlanul nem felfedezett őrvidéki kiskastélyban nyílt kiállítás Erzsébet királyné, a magyarok szeretett Sissijének újraálmodott ruháiból és reprezentációs tárgyaiból. A féltornyi (Halbturn) impozáns barokk kastélya a Fertő-tótól és Pozsonytól sincs messze, Burgenland legjelentősebb központja. A kiállítást sajnos csak német nyelven kísérik szövegek, annak ellenére, hogy a kiállított tárgyak és ruhák nagy többsége Gödöllőről került bemutatásra Ausztriába.

Sissi ruhái
Galéria
+15 kép a galériában
Sissi ruhái újraálmodva
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Pozsonytól alig fél órányira, Köpcsény (Kittsee) irányában fekszik Féltorony (Halbturn) faluja. Az odavezető utat romantikus szőlőültetvények fogják körbe, a féltornyi barokk kastély és annak csodálatos gesztenye ligete és barokk kertje pedig lélegzetelállító látvány.

A szépen felújított kastélyépület ma magántulajdonban van, az egyik leszármazott, a Waldbott-Bassenheim bárói család tulajdona, és rendkívül színvonalas kulturális és rendezvényközpontként működik. A kastély termeiben, miután a történelem viharos éveiben valamennyi műkincsét és berendezési tárgyát széthordták, évente cserélődő tárlatot nyitnak más és más témában.

Sissi ruhái
Sissi ruhái újraálmodva
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az épület legszebb termét, az egyetlent, amely eredeti formájában maradt fenn, díszíti Franz Anton Maulbertsch impozáns mennyezeti freskója.

Jelenleg a kastélyban Erzsébet királyné, vagyis Sissi ruháinak újkori másolata, újraálmodott formái és néhány személyes tárgyának eredetije található. Többek közt eredetiben tekinthetik meg a látogatók azt a gyilkos fegyvert, a fanyelű reszelőt, amellyel 1898. szeptemberében az anarchista Luigi Lucceni leszúrta a magyarok hőn szeretett királynéját, Ausztria mindenkori legszebb és szabadlelkű császárnéját.

Sissi ruhái
Sissi ruhái újraálmodva
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A kiállított, újraálmodott ruhadarabok között megtalálhatóak azok a ruhaneműk, amelyeket Erzsébet még fiatal lányként viselt a possenhofeni kastélyban, valamint azok a ruhák is, amelyekben először találkozott Ferenc Józseffel és amelyben megérkezett a bécsi esküvői fogadásra. A továbbiakban az ezüst hímzéssel átszőtt magyar koronázási ruhát, valamin a magyar fogadásokra tervezett reprezentációs ruhákat is kiállították, mindezeket a ruhákat a gödöllői divattervező, Czédly Mónika álmodta meg és készíttette el.

Erzsébet királyné protokoláris napirendjéhez tartozott az öltöztetés is. Rendkívül hiú lényként volt ismert a bécsi udvarban, tény, hogy minden áron őrizte karcsú, légies alakját, sokszor képes volt kizárólag napi pár szem narancson vagy ibolyafagylalton élni, annak érdekében, hogy dereka mindig áttetsző legyen.

A császárné 172 cm magas, dereka 48 cm átmérőjű, mellbősége fiatal éveiben 80 cm széles, súlya általában 45 kg volt. Visszafogott elegancia és üde báj jellemezte megjelenését, ruháit sokszor tervezték francia divattervezők, azokban az időkben is, mikor a császári udvar éppen nem engedhette volna meg a pompát magának. Jellemző volt, hogy Erzsébet császárné sosem vehette fel kétszer ugyanazt a reperezentációs ruhát és természetesen cipőt sem. Hordott ruháit általában udvarhölgyeinek ajándékozta. Fia, Rudolf halála után Sissi soha többé nem vett fel más ruhát, mint fekete színűt. Évente egyszer tett kivételt, mégpedig a császár, Ferenc József születésnapján.

Sissi ruhái
Sissi ruhái újraálmodva
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Kevés hiteles ruhadarabot talál az utókor, ám jóval több művészi ábrázolás és fotó maradt fent, amelyeket Czédly Mónika ruhatervező 2004-ben elkezdett felkutatni. Elhatározta, hogy újraalkotja Erzsébet ruháit. Az első öltözék 2007-ben a királyné koronázásának 140. évfordulójára készült el, az ismert Emil Rabending-fotó alapján. Kutatások alapján azóta bizonyított, hogy ez ruha már 1866 tavaszán készen volt. Czédly Mónika 14 ruhát varrt, amelyekből néhányat magyar és külföldi helyszínen mutatott be, ápolva az Erzsébet napjainkig is élő kultuszát.

Sissi ruhái
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.