2019. szeptember 12., 08:56

Sikerült végérvényesen lerombolni a Loch Ness-i szörny mítoszát? Kiderült, milyen állat lehet a titokzatos Nessie

A Loch Ness-i szörny legendája alighanem a világ egyik legrégebbi „szörny mítosza”, most mégis úgy tűnik, végre pont kerülhet Skócia legnépszerűbb, egyben legizgalmasabb rejtélyének végére.

loch-ness-klasszikus.jpg
Fotó: Getty Images

Új-zélandi kutatók nemrégiben megkísérelték katalogizálni a Loch Nessben élő fajokat a vízmintákból kinyert DNS-ek azonosításával. Az elemzést követően a tudósok egyértelműen kizárták az olyan nagytestű állatok jelenlétét, amelyek állítólag a szörnyről szóló jelentések mögött állnak. 

Nem találtak bizonyítékot például a plesiosaurnak nevezett őskori tengeri hüllőről, sem a hatalmas tokhalról. 

Egy másik népszerű elmélet szerint grönlandi cápa borzolja az idegeket, ám ezt a felvetést – a kutatásnak köszönhetően – most már szintén ki lehet zárni.

De akkor mégis mi lehet valójában a titokzatos Nessie, amely már olyan régóta tartja rettegésben az egész világot, s ami könyvek, tévéműsorok, filmek százait inspirálta, és akiért évente több millió ember látogat Skóciába, bízva abban, hogy a szörny végre felfedi a kilétét.

Nos, a legfrissebb adatok alapján – bár ez talán kiábrándító lesz –

Nessie valószínűleg nem más, mint egy óriási angolna. 

Neil Gemmell professzor szerint, aki a kutatást vezette, az óriás angolna DNS-e az egyetlen, amely gyakorlatilag mindenhol megtalálható a tóban és környékén.

A szörny története egyébként egészen a 6. századig nyúlik vissza, ekkor észleltek ugyanis először furcsa jelenségeket a tóban. Nessie karrierje azonban az 1930-as években indult be igazán, ebben az időszakban váltak népszerűvé a létezését bizonyítani kívánó különböző elméletek. Akkoriban szinte minden róla szólt: volt aki „bálnaszerű lényt” látott, készültek feljegyzések furcsa „óriási kígyóról”, dinoszauruszról és számtalan fenevadról. A csúcspont mégis 1934-ben érkezett el, amikor a nagyra becsült brit sebész, Robert Wilson ezredes állítólag sikeresen lencsevégre kapta a szörnyet, amint az Loch Ness északi partja mentén haladt. Ez a fotó később egyértelműen kamunak lett minősítve, szakértők pedig megmagyarázták, hogy a híres „szörnyeteg” csak egy játék tengeralattjáró volt.

Később

volt olyan magyarázat is a különös észlelésekre, hogy Loch Ness híres fenevada nem más, mint néhány, a tóban úszkáló elefánt.

Neil Clark paleontológus megállapította, hogy vásárok és cirkuszok gyakorta fordultak elő abban az időben arrafelé, különösen az 1930-as évek elejétől. Az elefántoknak állítólag sokszor megengedték szabadnapjaikon, hogy pihenésképpen a tóban úszkáljanak.

Gary Campbell, a Nessie-észlelések nyilvántartásának vezetője elmondta, évente átlagosan 10 jelentést kap arról, hogy valami megmagyarázhatatlant észleltek a tó vizén, bár az angolna-elmélet nem túl meglepő számára.

Campbell szerint az új tanulmány nem érinti a szörny története körül kialakult turizmust.

Azt mondta: „A Loch Ness-i szörny világméretű ikonná nőtte ki magát, nincs mitől tartani.”

Tanulmányok ide vagy oda, a Loch Ness-i szörny mítosza beírta magát a történelembe, és a rajongói biztosan nem elégszenek meg holmi angolna-magyarázatokkal. Akit igazán foglalkoztat Nessie kiléte, kétségtelenül továbbra is a tó felé veszi az irányt, hogy magának keresse meg a választ.
Megosztás
Címkék