2022. április 4., 16:47

Ön sem fertőződött meg eddig a koronavírussal? Ennek több oka is lehet

Ha azok közé a szerencsések közé tartozik, aki az eddigi járványhullámok során még nem kapta el a Covidot, akkor bizonyára kíváncsi arra, hogy miként lehetséges ez.

koronavírus Ausztria
Fotó: TASR/AP

Azalatt a két év alatt, amióta az életünk része lett a koronavírus, emberek milliói fertőződtek meg Szlovákiában is. Voltak, akik már többször is átestek a betegségen.

Ugyanakkor létezik az embereknek egy olyan csoportja is, akik akkor sem kapják el a vírust, ha a fertőzöttek közvetlen közelében vannak. Mégis hogy lehetséges ez?

Cliona O'Farrelly, dublini immunológus professzor az RTE Claire Byrne Live rádiós műsorban beszélt arról, hogy mi lehet ennek az oka. Pontosabban négy lehetséges okot nevezett meg, amit már régóta valószínűnek tartanak az orvosok.

Ezek a szociális-gazdasági háttér, a jó egészségi állapot és az elővigyázatos viselkedés. De van egy kevésbé nyilvánvaló ok is, ami nem más, mint a veleszületett immunválasz.

Ezt már javában vizsgálják, hogy végre kiderüljön, valóban ellenállóak-e vírussal szemben egyes emberek.

A professzor asszony és csapata olyan nőket vizsgált, akik vérátömlesztés során fertőződtek meg a hepatitisz C-vel, miközben mások természetesen védettek voltak a fertőződés ellen. Úgy hiszi, hogy ezt a veleszületett immunválasz okozza. O'Farrelly szeretné megtudni azt is, vajon ugyanez történik-e a koronavírus esetében is.

Az influenza egy teljesen más vírustípus. A vírusok nagyon különböző családokból származnak, és az, hogy ez egyiknek ellenállunk, nem kell, hogy okvetlenül azt jelentse, a másikkal szemben is immunisak vagyunk ”

– tette hozzá.

Egy nemzetközi szakmai konzorcium arra a nem könnyű feladatra vállalkozott, hogy megfejtse a Covid-rezisztencia okát, mégpedig 40 különböző államban élő olyan emberek vizsgálatával, akik annak ellenére sem kapták el a vírust, hogy szoros kapcsolatban voltak a fertőzöttekkel.

Leginkább olyan személyeket keresnek, akik kétszer is ellenálltak a Covidnak, először az első hullám, majd az omikronhullám idején, mondta a professzor.

A kutatás során a szakemberek a rezisztencia genetikai markereit keresik, ami azt jelenti, hogy a résztvevők teljes genomját szekvenálniuk kell.

„Olyan ez, mint tűt keresni a szénakazalban, mert az emberi genom annyira variábilis, de azt reméljük, hogy meglátunk valamilyen mutációt a veleszületett immungénen, ami ellenállást biztosít az embereknek (a koronavírus ellen, a szerk. megjegyzése)” – mondta el. És nem felejtett el további óvatosságra inteni.

A jövőt ugyanis nem látja túlságosan fényesnek. A koronavírus folyton vissza fog térni, egészen addig, míg az egész világ nem lesz ellenálló vele szemben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.