2021. január 30., 18:24

San Franciscóban lecserélik az iskolaneveket

Az Amerikai Egyesült Államokban újabb mélységekbe hatolt a politikai korrekt szemlélet.

Lincoln-Edison-Roosevelt
Fotó: ma7
Abraham Lincoln, Thomas Alva Edison, Franklin Delano Roosevelt

A San Francisco-i Iskolaszék legújabb döntése értelmében a kaliforniai nagyváros 44 iskolájának nevét kell megváltoztatni, mert valamiképpen a rasszista múltra emlékeztetnek.

Egyebek között új nevet kapna az Abraham Lincolnról elnevezett középiskola is, mert névadója, bár a rabszolgaság ellen indított harcot, engedélyezte egy vasútvonal megépítését, amely az indián őslakosság területén vezetett és ezzel megfosztotta a bennszülötteket korábbi életformájuktól, megélhetésüktől és kultúrájuktól is.

Robert Louise Stevensonnak, a Kincses sziget világhírű írójának sem kegyelmeztek, hiszen az ő műveiben is kimutathatók rasszista indítású mondatok, bekezdések.

Roosevelt elnök is szúrta a polkorrekt bürokraták szemét, persze őt is tiltólistára vették. A kérdés csak az, hogy vajon melyik Roosevelt is volt a vörös posztó, elvégre két ilyen nevű elnöke is volt az USA-nak. A második történetesen a múlt század harmincas éveiben kivezette az országot a gazdasági válságból és a világháború alatt a hitlerizmus legyőzésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Az amerikaiak eddig az egyik legjelentősebb elnöküknek tartották.

De hogy ne csak írókat és politikusokat említsünk, itt van például Thomas Alva Edison, a zseniális feltaláló, aki nélkül ma sem a hangrögzítés, sem a telefon, sem az elektromosság, sem számos egyéb vívmány nem lenne elképzelhető.

Az már hab a tortán, hogy bizonyos kifejezések, mint az El Dorado vagy a misszió használata sem ajánlott.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.