2022. április 18., 18:13

Samuel Huntington, a civilizációk háborújának prófétája - 95 éve született

Samuel Huntington amerikai politikatudós A civilizációk összecsapása című 1996-ban megjelent művével vált világhírűvé, amelyben megjósolta az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémáit és konfliktusait a vallási-kulturális törésvonalak mentén.

Huntington
9 jelenlegi civilizáció - térkép S. P. Huntington: A civilizációk összecsapása c. könyvéből
Fotó: wikipedia

Samuel Paul Huntington 1927. április 18-án született New Yorkban angolszász családban. Tizennyolc évesen végzett a Yale Egyetemen, majd rövid ideig a hadseregben szolgált. Doktori disszertációja megvédése után a Harvard Egyetemen oktatott. 1970-ben másodmagával megalapította a befolyásos Foreign Policiy külpolitikai folyóiratot. Jimmy Carter elnöksége alatt 1977-ben és 1978-ban az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora volt. 2008. december 24-én hunyt el.

Világhírű művének gondolatait először 3 évvel a könyve megjelenése előtt az általa alapított folyóiratban publikálta egy a könyvhöz hasonló című tanulmányban, és az az által kiváltott vihar ösztönözte a  cikke gondolatainak bővebb kifejtésére.

Francis Fukuyama A történelem vége és az utolsó ember című 1992-ben megjelent műve gondolataival száll vitába, aki szerint a kommunista rezsimek összeomlását követően az ideológiák harca által megvalósuló haladás véget ért és a kétpólusú világrend megszűnése után a piacgazdaság és liberális demokrácia végérvényes győzelme és világmeretű elterjedése következik, amit már semmi váratlan dolog vagy konfliktus nem zavarhat meg.

Huntington megkérdőjelezi ezt az optimista forgatókönyvet, szerinte a hidegháború végével nem ér véget a történelem is, annyi változik csupán, hogy annak szereplői  már nem a politikai ideológiák alapján fognak szemben állni egymással, hanem vallási-kulturális alapon, és nem a liberális demokrata nyugati civilizáció lesz az egyedüli és a meghatározó a világpolitikában.

A szerző szerint ugyanis "a legfontosabb különbségek a nemzetek között nem ideológiaiak vagy politikaiak, még csak gazdaságiak sem, hanem kulturálisak".

Huntington nyolc-kilenc jelenlegi nagy civilizációt különböztet meg, amelyek meghatározzák a bennük élő emberek identitását, és nem mindig egyeznek az országhatárokkal: a nyugatit, az ortodox-pravoszlávot, az iszlámot, a buddhista-japánt, a hindut, az afrikait, a latin-amerikait és a konfuciánus-kínait (a buddhistát és a japánt néha egybeveszi, máskor különválasztja), amelyek egymás közti rivalizálása fogja szerinte meghatározni a következő évtizedek történéseit.
Huntington
S. P. Huntington a 2004-es Világgazdasági Fórumon
Fotó:  wikipedia
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.