Robotépítők Királyhelmecen - interjú

Zsebik Ildikó 2019. szeptember 21., 09:33

A Királyi Bachiadé keretén belül Királyhelmecen járt a Talentum Cassoviensis robotépítő és programozó csoport, hogy tevékenységét bemutassa a bodrogközieknek is. Elsősorban fiúgyerekek álltak sorban standjuk előtt, hiszen a Lego robotok főleg az ő érdeklődésüket keltették fel. Davitko Olivért, a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola diákját arra kértük, meséljen arról,  mivel foglalkoznak ebben a csoportban.

Egy a megalkotott robotok közül Fotó: Zsebik Ildikó

Mit kell tudni a robotversenyekről?

A FIRST Lego League /FLL/  ma a világ talán legnagyobb robotversenye, hiszen  mintegy 30 ezer regisztrált csapat küzd meg évente azért, hogy a verseny győztese lehessen. A 10-16 éves gyermekek ezen a rendezvényen látványos körülmények között tesznek tanúbizonyságot mérnöki és programozó tudásukról.

Davitko Olivér Fotó: Zsebik Ildikó

A verseny négy részből áll, pontozzák a robotjátékok minőségét, a robotdizájnt, a kutatómunkát és a csapatmunkát. A versenysorozat 1998-ban indult, tavaly már több mint 255 ezer fiatal robotprogramozó kapcsolódott be a versenybe. Egy adott évben világszerte minden csapatnak ugyanazokat a versenyfeladatokat kell megoldania. Mi először a regionális döntőben kezdjük a szereplést, itt szlovák nyelven zajlik a kommunikáció, következő lépésben a V4 országok közös döntőjébe juthatunk, ha ezt az akadályt is sikerrel vettük, akkor következhet a közép-európai döntő, majd utolsó lépésként  a Világfesztivál, ahol tavaly elsők lettünk, idén pedig  a 3. helyen végeztünk. Ezek a versenyek már angol nyelven zajlanak. Minden  robotnak Lego elemekből kell épülnie.

Mik az indulás feltételei?

A csapatoknak négy feltételnek kell megfelelniük. Egyrészt 10-16 éves gyerekek alkothatják,  minimum három, maximum tíz fő. Minden csapatnak kell legyen  felnőtt edzője. A miénk Hanesz Angelika tanárnő. A verseny szervezői nem biztosítják a Lego Mindstorms robotokat, ezeket saját költségen szerezzük be, illetve a regisztrációs költséget és a robotverseny pályájának díját is be kell fizetnünk. Mi a Talentum Cassoviensis Alapítvány szárnyai alatt működünk. Az idei csapatot rajtam kívül  Kuczik Mária, Luby János, Pačuta Máté, Pándy Maximilián, Pándy Alex és Urbán Oszkár alkotta. A verseny során a csapatok egyrészt bemutatják a kutatási feladatukat, másrészt meg kell győzniük a zsűrit arról, hogy képesek csapatban dolgozni. Saját robotjuk dizájnját is meg kell védeniük, illetve a robotversenyen is bizonyítaniuk kell. Minden csapat a saját maga  építette és programozta robotokkal versenyzik. Csapaton belül mindenkinek megvan a saját feladata és felelőssége.

Versenyen: középen Olivér, jobb szélen a tanárnő Fotó: Google

Itt jegyezném meg, hogy az idei tanévben  első versenyünk az I. Szlovák  Bajnokság lesz, amelyet szeptember 24-én rendeznek Kassán. Két királyhelmeci csapat is versenybe száll a helyi gimnáziumból.

Mire jók az itt látható Lego robotok? És hová jutottál már el általuk.

Ezek didaktikai eszközök, oktatási célokra készültek. A versenyeknek köszönhetően voltam már az USA-ban, Törökországban, Észtországban, Németországban. Idén a legkomolyabb versenyünk a a Global Innovation Award volt.

Képgalériánk:
Olivér Fotó: Zsebik Ildikó

Dávid, milyen hivatást szeretnél majd választani?

A robotépítésen és a programozáson kívül sok minden mással is foglalkozom. Hetente járok rajzórára, tagja vagyok a színjátszócsoportnak, és minden érdekel, ami kreatív gondolkodást igényel. Villamosmérnök szeretnék lenni.

0 HOZZÁSZÓLÁS