HIRDETÉS

RMDSZ-es politikust is megfigyelt a román titkosszolgálat

hirek.sk 2017. december 28., 09:27
BUKAREST. Fél évig megfigyelte Borbély Károly RMDSZ-es politikust a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) - írja a Maszol.ro nevű erdélyi hírportál. A titkosszolgálat egyik volt vezető személyisége, Daniel Dragomir tette közzé az ezzel kapcsolatos anyagot.

A megfigyelés a legfelsőbb bíróság engedélyével történt, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérésére. A dologra 2014. július 4. és november 6. között került sor. Összesen 80 politikust és üzletembert figyeltek meg, többek között Cãlin Popescu-Tãriceanut, a Szenátus elnökét, aki 2004-2008 között Románia miniszterelnöke volt.

Az ügyészek régi, még a 2000-es években elkövetett esetleges bűncselekmények után kutattak. Ennek egyik ágából nőtt ki a Microsoft-botrány, amiben több volt honatyát is letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

A Maszol.ro interjút készített Borbély Károllyal. A politikus távközlési miniszter volt 2007-2008 között a Tãriceanu-kormányban, majd államtitkár a gazdasági minisztériumnál, ezt követően pedig 2014-ben a harmadik Ponta-kormányban az energiaügyi államtitkár tisztségét töltötte be.

Borbély szerint neki nincs köze semmilyen bűncselekményhez, azon viszont nem csodálkozik, hogy megfigyelték, hiszen erdélyi magyar politikusok sokszor esnek áldozatul a román titkosszolgálat játékainak. Azt azonban hátborzongatónak tartja, hogy a magánéletében kutakodtak. Valószínűleg a lakásába és az irodájába is tettek lehallgató készülékeket.

A román Büntető Törvénykönyv értelmében az ügyész a bírói engedély lejárta után maximum tíz nappal köteles értesíteni a vádlottat arról, hogy lehallgatták/megfigyelték őt. Az illetőnek jogában áll megnézni a lehallgatásáról készült anyagokat, jegyzőkönyveket. Az ügyész csak akkor tekinthet el ettől, ha ez befolyásolhatja a még zajló eljárást.

A román hatóságok utólag nem értesítették arról, hogy megfigyelték, erről csupán a sajtóból informálódott. Nem hívták be az ügyészségre, és nem is gyanúsítják semmivel. A Microsoft-botránnyal sem hozták kapcsolatba.

Cãlin Popescu-Tãriceanu volt kormányfő azt tartja rendkívül aggályosnak, hogy a 2014-es államelnök választási kampányban figyelték őt meg, hiszen akkor jelölt volt. Ez a dolog a választások megszervezésének a tisztaságával kapcsolatban is kételyeket vett fel szerinte.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS