2021. június 10., 08:20

Részleges napfogyatkozás lesz

Június 10-én részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető Közép-Európában. Tájainkon ez azonban nem lesz túlságosan látványos jelenség, mivel a Hold a Napnak csak alig 9–11 %-át takarja majd el, sőt ahogy délebbre megyünk, egyre kisebbnek tűnik majd.

Napba harapó
Részleges napfogyatkozás - ez egy korábbi felvétel
Fotó: Archívum/ma7

Az északabbra fekvő területeken valamelyest nagyobb mértékűnek tűnik a lefedettség, ráadásul a Föld forgása miatt nyugat-keleti irányban eltolódik a jelenség kezdetének és végének az időpontja. Térségünkben ezért nagyjából 11 óra 55 perc és 13 óra 40 perc között megy végbe az esemény.

Ez a mostani egyébként gyűrűs napfogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy a Hold a teljes árnyék sávjában sem tudja eltakarni a Napot, egy látványos fénygyűrű megmarad a Hold fekete pereme körül. Ennek az a magyarázata, hogy a Hold jelenleg „földtávolban” jár, ezért kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

A teljes napfogyatkozás mindig csak a Föld bizonyos részein figyelhető meg. Ez a mostani csak a földteke legészakibb térségeiben: Kanada északi részén, Grönlandon, Szibériában és Távol-Keleten lesz látható.

Ha valaki szeretné megfigyelni ezt a tüneményt, csakis megfelelő fényszűrővel felszerelt eszközzel tegye. Ahogy a költő mondta volt egykor: "Látni vágyó Napba nem tekint." Nem annyira közismert, hogy Petőfi Sándor is kis híján megvakult, amikor egy napfogyatkozást akart szabad szemmel megtekinteni.

Napba harapó
A jelenség koordinátái
Fotó:  Archívum
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.