2021. június 21., 11:28

Reménység a betegeknek: új terápiát fejlesztettek ki az Alzheimer-kór ellen

Spanyol kutatók derítettek fényt arra a mechanizmusra, amely az amiloid plakkok körüli erek rendezetlenségét okozza az agyban.

alzheimer
Fotó: Pixabay

Az amiloid plakkok az agyban található fehérje, a béta-amiloid lerakódásai, melyek károsítják az idegrendszert, majd a későbbiekben Alzheimer-kór kialakulásához vezetnek – igaz, egyes kutatások szerint a memóriaproblémák már az amiloid-akkumulátumok megjelenése előtt jelentkeznek az érintett betegekben.

Az Alzheimer-kór a vezető ok a világon a demencia kialakulására, a betegség oka ugyanakkor egyelőre még nem ismert, előfordulásának gyakorisága ugyanakkor az életkor emelkedésével nő több országban,

köztük Spanyolországban is – írja az Infostart a MedicalXpress-re hivatkozva.

Az ebben a tanulmányban bemutatott mechanizmus egy fiziológiai folyamat, az angiogenezis működési zavarának eredménye. Az angiogenezis fontos az agyi erek kialakulásához a fejlődés során, felnőttkorban pedig a már meglévő erek esetleges károsodásának helyreállításához.

Az alzheimeres pácienseknél a szenilis plakknak nevezett, toxikus anyagok felhalmozódása jellemző az agyban. Az agy a vérereken keresztül képes kiüríteni ezeket az anyagokat, ugyanakkor a plakkok léte érvesztéshez vezet, ezáltal ördögi kör alakul ki.

Az erek lecsökkent számának köszönhetően kevésbé tud az agy megszabadulni ezektől az anyagoktól, ami által még több plakk jön létre, amely tovább pusztítja a vérereket.

Az agy fogyasztja a szervezet oxigén- és tápanyagmennyiségének nagy részét, így ezen anyagok mennyiségének csökkenése a toxikus anyagok felhalmozódásából eredő meglévő terhelésen felül további terhelést jelent.

Az Alzheimer-kór
A demenciák leggyakoribb fajtája, egy német neurológusról, Alois Alzheimerről kapta nevét. A tünetek fokozatosan jelentkeznek, előbb enyhe memóriazavarok lépnek fel, tanulási nehézségek mutatkoznak meg, majd gyakran felmerül a megfelelő szó keresésének jelensége is. Először a rövid távú memória romlik, a mindennapi tevékenységekben mutatkozik meg a betegség. A mentális és a fizikális teljesítőképesség folyamatos csökkenésével az érintettek képtelenné válnak az önellátásra. A halál oka általában az ezt követő általános gyengeség.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!