Reménykeltő: nyolc hónapig is kitarthat a koronavírus elleni immunitás

2021. február 21., 15:57
ma7

Az európai koronavírus-járványt berobbanó kis osztrák településen, Ischglben a megfertőzöttek nagy részénél nyolc hónapot követően is megvolt még a védettség egy kutatás szerint.

Fotó: Ischgl/Facebook
Ischgl, a tiroli járványgóc a tavaszi hullám idején

Az Innsbrucki Egyetem a falucska lakóinak immunitását kutatta, és arra az eredményre jutott, hogy az áprilisban pozitívat tesztelők közel kilencven százaléka nyolc hónappal később, novemberben is kimutatható antitestszinttel rendelkezett, írja az Euronews-ra hivatkozva az Infostart..

A vezető osztrák közegészségügyi intézet, az AGES szerint az ischgli helyi kitörés már februárban megkezdődhetett, az első osztrák esetek felfedezésével egy időben.

A helyi lakosok bevonásával készített kutatás az első, amelyben ilyen nagy számú tömeget ilyen hosszú időn át vizsgáltak. A kutatást vezető Wegene Tamire Borena szerint eredményeiket alátámasztják a más, korábban elvégzett elemzések megállapításai is.

A kutatás eredményei összecsengenek más, a közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálatokkal, köztük azzal az angol kutatással, mely szerint hat hónap elteltével az emberek 88 százaléka őrzi még az immunitást.

Az Ischglben bekövetkezett megbetegedések után Ausztria vizsgálatot indított, mivel azt feltételezték, hogy a bár egyik alkalmazottja már az első osztrák esetek közt megbetegedett, munkáltatója ugyanakkor nem tett jelentést az esetről.

Ausztria kezdetben igyekezett bagatellizálni a helyzetet: amikor március elején a kocsma egyik csaposánál koronavírust mutattak ki, akkor is igyekeztek eltussolni a történteket, és csak néhány nappal később ismerték el, hogy ezreket fertőzhettek meg ebben a bárban.