Rekordmennyiségű mamutagyart és más állati maradványokat foglalt le a kínai vámhatóság

ma7 | MTI 2018. július 19., 13:56

Nagy mennyiségű állati maradványt, a többi között rekordot jelentő 156 mamutagyart foglalt le a kínai vámhatóság egy Oroszországból érkező teherautó rakományában.

Fotó: archívum
Ez a legnagyobb mennyiségű állati eredetű, lefoglalt csempészáru azóta, hogy Peking betiltotta az elefántcsont-kereskedelmet.
A lefoglalt csempészáru értékét mintegy 106 millió jüanra becsülik. Az akció áprilisban történt az északkeleti Hejlungcsiang tartományt Szibériával összekötő határátkelőnél, a tartomány vámhatósága azonban csak ezen a héten hozta nyilvánosságra az esetet.

Az orosz teherautó hivatalosan szójababot szállított Kínába, a vámvizsgálatkor azonban a hatóságok állati maradványokat, a mamutagyarok mellett két elefántagyart, 1276 antilopszarvat, 406 rozmáragyart, 226 narválagyart, továbbá medvéből származó epehólyagokat és fogakat, valamint 320 kilogramm tengeri uborkát találtak a rakomány alá rejtve.

Az ügyben összesen nyolc, kínai és orosz gyanúsítottat tartóztattak le, a nyomozás jelenleg is folyik.
A kínai kormányzat 2015-ben betiltotta az elefántcsont importját, majd 2017-ben a belföldi kereskedelmét is.

Az elefántcsont-faragás azonban egyike az ország hagyományos művészeti ágainak. A tiltás óta az elefántcsont helyett a művészek a főleg Szibériából származó mamutagyarat és más állati csontokat használnak.

Emellett számos más állati származékra van jelentős kereslet Kínában, például a medveepehólyagra, mert a hagyományos kínai orvoslás gyógyhatást tulajdonított neki, míg a tengeri uborka népszerű ínyencségnek számít.

A mintegy 5600 éve kihalt gyapjas mamutok agyarai szakértők szerint milliós nagyságrendű mennyiségben fellelhetők a Föld leghidegebb pontjain. A hideg szinte tökéletes állapotban konzerválta őket a talaj mélyebb rétegeiben.

A felmelegedésnek köszönhetően a Szibériát takaró fagyott altalaj olvadásnak indult, vagyis könnyen feltörhetővé vált, ezért sokan vállalkoznak arra, hogy csónakokkal és pumpákkal felszerelkezve heteken át vájják és mossák ki a talajt a mamutagyarak felkutatásának reményében.
Akik ugyanis sikerrel járnak, egyik napról a másikra gazdagodhatnak meg az óriási kínai és hongkongi keresletnek köszönhetően.
0 HOZZÁSZÓLÁS