2018. május 3., 13:32

Rekordmeleg volt az elmúlt hónap

Rekordmagas volt az idei április átlaghőmérséklete a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusai szerint. Megdőltek a 2009-es, egyes mérőállomásokon pedig a 2000-es melegrekordok is. Erről Ivan Garčár, a SHMÚ szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön.

aprilisi-meleg-dunaszerdahelyen
Fotó: RV

Erdőtkán (Oravská Lesná), Poprádon (Poprad) és Mezőlaborcon (Medzilaborce) a 84 éves, 1934-es rekordok is megdőltek. Pavol Faško, a SHMÚ munkatársának elmondása szerint délnyugaton, valamint az ország déli részén az idei és a korábbi rekordok közötti eltérés csupán néhány tized Celsius-fok volt, az északabbra fekvő mérőállomásokon azonban elérte a 2, egyes esetekben pedig meghaladta a 2,5 Celsius-fokot is.

Míg 2000-ben és 2009-ben az április csupán a déli régiókban volt rendkívül meleg, idén az északi és a déli országrész közötti hőmérsékleti eltérések nem voltak számottevőek. Ennek tudható be, hogy az 1934-es, „szakállas rekord” is Erdőtkán, Poprádon és Mezőlaborcon dőlt meg.

Az április január után már a második rendkívül meleg hónap az idei évben. Ógyallán 2018 januárjában a havi átlaghőmérséklet 3,9 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010-es időszak átlagát. Áprilisban a havi átlaghőmérséklet 16,2 fok volt, 4,9 fokkal több a sokéves átlagnál.

Az idei április a nyári napok rendkívül magas száma miatt is különleges volt. Az ilyen napokon a levegő maximális nappali hőmérséklete meghaladja a 25 Celsius-fokot. Ógyallán idén áprilisban 11 nyári napot jegyeztek fel, éppen annyit, mint 2000-ben. A 20. század közepe óta ezen a mérőállomáson eddig ez a rekord – mutatott rá Faško.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.