2018. június 26., 09:13

Rekordmagasságba szökött a kolumbiai kokatermesztés

Rekordmagasságba szökött Kolumbiában a kokain alapanyagául szolgáló kokacserje termesztése - derült ki a Fehér Háznak a témában hétfőn ismertetett éves jelentéséből.

kokaine.jpg
Fotó: youtube.com

A dokumentum szerint a dél-amerikai országban a kokacserje termesztésre szolgáló terület 11 százalékkal 209 ezer hektárra gyarapodott 2017-ben az azt megelőző évhez képest. A tavaly előállított tiszta kokain mennyisége is rekordmértékűre nőtt, 772 tonnáról 921 tonnára, azaz 19 százalékkal.

Jim Carroll, az amerikai elnöki hivatal drogpolitikáért felelős igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy "elfogadhatatlan ez a meredeken felfelé ívelő pálya" a termelésben.

Kolumbia az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese Latin-Amerikában, de a "virágzó" kokatermelés megviselte Washington és Bogotá kapcsolatait.

Donald Trump amerikai elnök tavaly azzal fenyegetett, hogy megvonja Kolumbiától a partneri státuszt a kábítószerek elleni harcban, amennyiben Bogotá nem képes visszafogni a kokatermelést.

A kimagasló kolumbiai termelési adatokkal párhuzamosan drámai magasságokba emelkedett a kokain fogyasztás, illetve a drog túladagolások miatti halálesetek száma az Egyesült Államokban.

A közönséges és a columbiai kokacserjét (Erythroxylon coca)  a levelükben található alkaloidokért (főként kokain) ősidők óta termesztik. Mindkettő Dél-Amerikában őshonos, fő termesztőkörzetük a perui Andok és Bolívia. A kb. 0,25-2,25% alkaloidot tartalmazó leveleket évente 3-4-szer szedik, rögtön szárítják.
A kokacserje szárított leveleit (koka) a perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként.
A levélből felszabaduló alkaloidok stimulálják az agykéreg működését, fogyasztóján nyugtalanság, izgalom vesz erőt, fokozódik az izmok fizikai teherbírása. Kis mennyisége megszünteti az éhséget, szomjúságot, fáradtságot. A véredények összehúzódásával segít a testhőmérséklet megőrzésében. Nagyobb mennyiségben, hosszabb ideig fogyasztva szorongást, depressziót és más súlyos zavarokat okozhat (alvászavar, étvágytalanság, személyiségzavar). Fogyasztása szenvedéllyé válhat, és függőség is kialakul.
A kokaint kokacserje leveleiből vonják ki. A legtöbb országban kábítószerlistán szerepel, használata az ellenőrizhetetlen mellékhatások miatt tiltott.
Kémiai megnevezése: benzoil-ekgonin metilészter.
A kokain erős tudatmódosító hatású szer, használatának több, a használók által is nemkívánatosnak tartott mellékhatása van. A legnevezetesebb a „rovarhatás” (téveszmés parazitózis): a kokainisták a szer hatása alatt úgy érzik, „mintha bogarak mászkálnának a bőrük alatt” (ezeket a szakirodalom „kokainbogaraknak” nevezi, bár természetesen nem valódi, létező rovarokról, hanem érzékcsalódásról van szó.)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.