2021. január 7., 13:31

Potápi Árpád János: Örülök, hogy a két erő végre összefogott!

Potápi Árpád Jánossal, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárával közöl interjút a Magyar7 legújabb, idei 1. száma.

Az államtitkár többek közt száz év magányunkról, a felvidéki identitásról, politikai fiaskókról és a lehetséges kitörési pontokról nyilatkozik a lapnak, s arról is szó esik, hogy a munkát nem lehet megspórolni, ha sikeresek akarunk lenni.

Vétségek és kétségek címmel olvashatjuk Molnár Judit főszerkesztő vezércikkét, de közli a lap Kövesdi Károly Kuplerájkommandó című írását, Pomichal Krisztián külpolitikai jegyzetét és Kolek Zsolt rovatvezető belpolitikai elemzését.
magyar7 21 1

Utóbbi az ország nem túl rózsás helyzetét és lehetséges kilátásait veszi górcső alá az új év kezdetén.

Elrejtett és felgyorsított jövő címmel olvashatjuk a hetilap gazdasági rovatában Matus Tibor gazdasági rovatvezető újévi írását a kullogó európai gazdaságról és ezen belül Szlovákia helyzetéről a válság közepette.

magyar 7 21 1

Somogyi Szilárd írásában a Szlovák Posta diszkriminatív nyelvi gyakorlatával foglalkozik. Az írás címe: A magyar adófizetők kevesebbet érnek. Érdekes párhuzamot rajzol meg cikkében Száraz Dénes, aki a Ceausescu- és a Gyurcsány-házaspár közötti hasonlóságról ír szellemes parabolát.

B. Kovács István gömörológus helytörténeti cikkében (Egy rimaszombati kereskedő és özvegye javai) a 18. század eleji Rimaszombatba kalauzolja az olvasót, Lacza Tihamér pedig az idei karácsonyon a nyolcszáz év után ismét megjelent betlehemi csillag mítoszának tudományos hátterét villantja fel.

magyar7 21 1

A lap kulturális rovatában interjút olvashatunk Haják Szabó Máriával, akit nemrég Magyar Arany Érdemrenddel tüntettek ki. A beszélgetést B. Vida Júlia készítette.

Kövesdi Károly könyvismertetője Gion Nándor posztumusz novelláskötetét mutatja be, míg Lacza Tihamér a Vatikáni Csillagvizsgáló magyar kutatójának portréját rajzolja meg.

A lap Tájaink rovatára ezúttal is a témagazdagság jellemző. Radi Anita Pozsony megye idei költségvetéséről kérdezi Pomichal István megyei képviselőt, míg Kaszmán Zoltán két lévai eseményről tudósít: megszépült a Szent Orbán-kápolna, utcát neveztek el Grendel Lajosról, a város szülöttéről. Gond lesz a biohulladékkal, olvashatjuk Virsinszky Tamás cikkében, aki a rimaszombati helyzetről ír.  

Agócs Szvorák Emese arról tudósít, hogy veszélybe került a Bénai-sziklák természeti emlék, míg Szomolai Andrea a balerinából lett Esterházy-hercegné, Ottrubay Melinda sorsát tárja elénk. A zene a mindenem, mondja Farkas Árpád zongoraművész, rozsnyói zenetanár, aki kitüntetése apropóján nyilatkozik Fábián Gergelynek. Bokor Klára egy különös, megrázó vallomást tár az olvasók elé, a nemrég megjelent Csillagom című kötetet mutatva be.

Nagy-Miskó Ildikó a gútai Nagy István orgonaművész-zenetanárral készített beszélgetést, Zsebik Ildikó pedig három véleményt tolmácsol, mindhárom kérdezett a koronavírus-járvány következtében megváltozott életről mesél. Reczai Lilla egy jótékony lélekkel készített beszélgetést, aki élete egyik feladatának tartja a jótékonykodást.

magyar7 21 1

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus tanácsait olvashatjuk szervezetünk téli energiaforrásairól, míg Baán Szabó Ilona egy színpompás téli virágot mutat be. Bihari tájakon járt a Hazajáró csapata, erről olvashatjuk Kenyeres Oszkár cikkét, Rajkovics Péter pedig az Életmód rovatban azt boncolgatja, mi várható az idén a mozikban. Szabó B. Csilla ínycsiklandozó receptje ezúttal lencsés pásztorpitét kínál, míg Vas Gyula autós rovatában egy francia kisautóba ülteti be a négy kerék szerelmeseit.

A sportrovatban Rajkovics György írását olvashatjuk az idei sport kilátásairól, különös tekintettel a nyári olimpiai játékokra és a labdarúgó-Európa-bajnokságra.

magyar7 21 1

Rajkovics Péter rovatvezető a kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében szereplő Telekom Veszprém pechjét veszi górcső alá, amelynek karnyújtásnyira volt a végső győzelem.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a pozsonyi Ferencesek templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!