HIRDETÉS

Phjongcshang 2018 - Jelentős környezeti kihívás előtt a házigazdák

hirek.sk 2018. március 01., 13:28
DZSONGSZON. A vasárnap véget ért phjongcshangi téli olimpia rendezőinek megoldást kell találniuk a környezeti károk helyrehozatalára, mert a Dzsongszon Alpesi Központtal kapcsolatos korábbi vállalásaikat nem tudják teljesíteni.

Az alpesi sí versenyszámok otthonát az olimpia után lebontják és a korábbi elképzelések szerint a területet vissza kellene állítani az eredeti állapotába. A tartományi vezetők azonban szakértőkre hivatkozva elmondták: a helyreállítási projekt 20 év alatt 90 millió dollárba kerülne, az eredeti állapotot pedig lehetetlen visszaállítani.   

A lesiklópálya építése során a munkások több száz fát ástak ki, és ültettek át egy közeli dombra annak érdekében, hogy az olimpiát követően majd visszaültessék őket az eredeti helyükre. Szeo Dzsae Csul, a Zöld Korea környezetvédelmi csoport aktivistája szerint - aki decemberben és januárban is terepszemlét tartott - azonban a fák fele már elpusztult, a másik fele haldoklik.   

A tartományi vezetők elképzelése szerint az olimpián használt terület jelentős részén, a sípályák mellett szabadidős zónákat hoznának létre, szánkópályákkal és kerékpárutakkal.   

Az 1,8 millió négyzetméteres erdőség a Koreai Köztársaság legrégebbi, természetes állapotában fennmaradt területe, amelynek védelmét a kormány 2012-ben, a helyi tisztviselők és az olimpia szervezőinek kérésére oldotta fel. Állításuk szerint Phjongcshang közelében nem találtak másol helyet az olimpiai lesiklópálya megépítésére.   

A dél-koreai környezetvédők már a kivitelezés során tiltakoztak az addig érintetlen erdőben való építkezés ellen, de csak késleltetni tudták az átadást. Máshol viszont eredményesen tiltakoztak. Az eredeti terveknek megfelelően a férfi alpesi sízők versenyeit máshol rendezték volna meg, de a környezetvédők miatt ez meghiúsult, és végül azokat is a Dzsongszon Alpesi Központba vitték.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS