HIRDETÉS

Phjongcshang 2018 - Hirscher megszerezte első olimpiai aranyát

hirek.sk 2018. február 13., 08:18
A jelenlegi legjobb férfi alpesi síző, Marcel Hirscher megszerezte a medálgyűjteményéből egyedüliként hiányzó olimpiai aranyérmet: az osztrák versenyző kombinációban győzött a phjongcshangi játékok keddi napján. A két magyar induló közül Samsal Dalibor 32., míg Kékesi Márton 35. lett.

A hatszoros világbajnok és összetett világkupagyőztes sztár annak köszönheti sikerét, hogy az erősségének számító műlesiklásban a legjobb időt érte el, így a lesiklást követő 12. helyről ugrott az élre. Mögötte két francia szlalomspecialista szerezte meg az ezüst- és bronzérmet Alexis Pinturault és Victor Muffat-Jeandet személyében. Hirschernek eddig egy ötkarikás ezüstérme volt Szocsiból, melyet műlesiklásban nyert.    

A lesiklásban 29. Muffat-Jeandet másodikként vágott neki a második futamnak és a várakozásoknak megfelelően ő állította fel az etalonnak tekintett időt, amely Hirscher érkezéséig nem is forgott veszélyben. Az osztrák síző egészen elképesztő tempóban és hibátlanul cikázott a kapuk között, azaz nemhogy megőrizte több mint egy másodperces előnyét az addigi éllovassal szemben, de egy századot még hozzá is tett. Innentől jószerivel az volt az egyetlen kérdés, hogy a lesiklásban 10. Pinturault megőrzi-e 28 százados előnyét vele szemben, ám a válasz "nem" volt. A franciák ebben a számban utoljára hetven éve, 1948-ban szereztek érmet, akkor Henri Oreiller első, James Couttet harmadik volt. 

Ezt követően már csak a gyors számok specialistái következtek, akik sorra estek ki a technikás pályán, vagy egy másodperc körüli előnyük ellenére olyan hátránnyal értek célba, hogy nem veszélyeztették Hirscher első ötkarikás bajnoki címét. Az első futamban második norvég Aksel Lund Svindal például rajthoz sem állt, míg a legjobb Dressen végül a kilencedik helyre esett vissza.

A magyarok közül a szlalomspecialista Samsal Dalibor egy egészen jó, míg Kékesi Márton hektikus futamot produkált, de mindketten jelentőset előreléptek a sok kiesés és visszalépés miatt. Előbbi négy, utóbbi két versenyzőt előzött meg a második futamban összesítésben.

"Elégedett vagyok, mert a körülményekhez képest jól sikerült a második futam. A pálya jeges volt, emiatt kádak alakultak ki a kapuknál, nem lehetett jobban menni" - értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő, de magyar színekben először induló Samsal Dalibor.

"Az életemért küzdöttem. Hatalmasakat mentettem, nem egyszer, hanem legalább háromszor. Csoda, hogy pályán maradtam és nem estem ki. Persze így értékes másodperceket vesztettem. Ha nem hibázok, akkor az eredeti céloknak megfelelően 30. hely közelében lehettem volna" - mondta Kékesi Márton.

    Eredmények:
    Alpesi sí, férfi kombináció, olimpiai bajnok:
   Marcel Hirscher (Ausztria) 2:06.52 perc (1:20.56 p/45.96 mp)
2. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:06.75 (1:20.28/46.47)
3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország) 2:07.54 (1:21.57/45.97)
...32. Samsal Dalibor 2:15.94 (1:25.17/50.77)
...35. Kékesi Márton 2:20.02 (1:26.08/53.94)

Chloe Kim a női félcső olimpiai bajnoka

A mindössze 17 éves, koreai szármaázású, de amerikai Chloe Kim nyerte a hódeszkások női félcső versenyét a phjongcshangi téli olimpián kedden.

A hazájában és a Koreai Köztársaságban is hatalmas népszerűségnek örvendő sportoló már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb volt, ott elért 95,5 pontos teljesítményét megközelíteni se tudták.

A tizenkét fős döntőben - ahol minden versenyző háromszor mehetett le a pályán, s mindenkinél a legjobb eredményt vették figyelembe a végelszámolásnál - ezt a teljesítményt is túlszárnyalta, a maximális 100 pontból 98,25-öt kapott, így magabiztosan nyerte meg a versenyt.    

Érdekesség, hogy Kim már négy éve a szocsi ötkarikás játékokra is kvalifikálta magát, ám akkor, 13 évesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai szerint nem indulhatott.    

A dobogó második fokára a kínai Liu Csia-jü állhatott fel, míg a bronzérmet az amerikai Arielle Gold szerezte meg.    

A címvédő, ugyancsak amerikai Kaitlyn Farrington a szocsi olimpia óta visszavonult a versenyzéstől, így nem volt ott a mezőnyben.

    Eredmény:
    hódeszka, női félcső, olimpiai bajnok:
    --------------------------------------
   Chloe Kim (Amerikai Egyesült Államok) 98,25 pont
2. Liu Csia-jü (Kína) 89,75
3. Arielle Gold (Amerikai Egyesült Államok) 81,75

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS