HIRDETÉS

Phjongcshang 2018 - A dél-koreaiak felkészülten fogadják a vendégeket

hirek.sk 2018. február 06., 11:58
PHJONGCSANG. A dél-koreai szervezők szervezetten és rendkívül kedvesen fogadják a pénteken rajtoló phjongcshangi téli olimpiára érkező vendégeiket.

A tökéletesen megtervezett és felkészült fogadás az első pillanatban nyilvánvalóvá válik, ugyanis a játékok hivatalos repterein, így Incshonban is az akkreditációval rendelkező sportolók, szakvezetők és médiamunkatársak számára külön beléptetést biztosítanak az országba.

Az önkéntesek innentől kezdve, amint észreveszik, hogy valaki elbizonytalanodik, azonnal ott teremnek, s nemcsak útba igazítják az embereket, hanem az adott helyre el is kísérik. Jó példa erre, hogy nemcsak az incshoni reptérről induló gyorsvasút állomásához vezetik az utazókat, hanem a jegyének megfelelő helyre állítják, azaz oda, ahol az adott vagon meg fog állni.   

Az önkéntesek kedvességére jellemző, hogy akár a csomagokat is a vállukra kapják, ezzel is könnyítve az utazástól elcsigázott érkezők dolgát. Szintén pozitívum, hogy korábbi hírekkel ellentétben kielégítő a nyelvtudásuk, így igen hatékony segítséget jelentenek.   

A gyorsvasutat, amely az incshoni repteret összeköti Szöullal, a havas sportoknak otthont adó Phjongcshanggal és a jeges versenyek helyszínével, Kangnunggal, 2012 júniusában kezdték építeni és tavaly adták át. A helyenként 250 km/órás sebességgel haladó vonat kevesebb mint két óra alatt jut el a Sárga-tenger partjánál fekvő Incshonból a félsziget másik felén, a Keleti-tengernél lévő Kangnungba. A két fő helyszín közti távolságot pedig mindössze 37 perc alatt teszi meg.   

Jelenleg mindkét helyszínen tiszta, napsütéses idő, de kifejezetten dermesztő hideg fogadja az érkezőket. Éjszaka a hegyekben mínusz 19 Celsius-fok volt, de Kangnungban is mínusz 10 fok alatt maradt a hőmérséklet. Ami viszont jó hír a pénteki nyitóünnepség előtt, hogy a hét második felére enyhülést várnak a meteorológusok, azaz elképzelhető, hogy aznap még éjszaka is csak fagypontig süllyed majd a hőmérséklet a 700 méter magasan fekvő Phjongcshangban.

Megérkezett Szöulba a 140 fős észak-koreai zenekar

Megérkezett Szöulba a 140 fős észak-koreai zenekar, amely a pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpia alatt lép majd fel.

Az együttes tagja a sztárénekesnő Hion Szong Vol, a Moranbong Band vezetője, amely Észak-Korea legismertebb popzenekara. A vendégek csütörtökön Kangnungban, majd vasárnap Szöulban mutatják be műsorukat.

A zenészeket szállító hajó érkezése miatt, az "olimpia sikeres rendezésének érdekében" ideiglenesen felfüggesztették az észak-koreai hajókra vonatkozó kikötési tilalmat. Észak-koreai hajó ezt megelőzően tizenhat éve kötött ki a déli szomszédnál.

A hajót tüntetők fogadták, akik dél-koreai és amerikai zászlókat lengettek, illetve a dél-koreai himnuszt énekelték. A tömegben nem lehetett látni kék-fehér zászlót, ami a Koreai-félsziget egységét jelképezi, a rendre tucatnyi rohamrendőr felügyelt.

A pénteki megnyitón a két ország sportolói a közös koreai zászló alatt vonulnak fel. Észak-koreai sportolók műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, sífutásban és alpesi síben indulnak, női jégkorongban pedig közös koreai csapat szerepel.

A NOB nem zárja ki, hogy a 2026-os téli olimpia is Ázsiában legyen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy 2026-ban, sorozatban harmadszor is ázsiai város rendezze a téli ötkarikás játékokat.

Sajtóhírek szerint Japán szívesen kandidálna Szapporó városával, azonban egyes vélemények szerint nem sok esélye van annak fényében, hogy péntektől a dél-koreai Phjongcshang, négy év múlva pedig Peking lesz a házigazda - ráadásul 2020-ban Tokió nyári olimpiát rendez.   

A NOB koordinációs bizottságának vezetője, ifjabb Juan Antonio Samaranch - akinek édesapja 1980 és 2001 között irányította a szervezetet - elmondta, nem zárnák ki az újabb ázsiai pályázót, hiszen a cél az, hogy a világ legjobb sportolói számára a lehető legtökéletesebb versenyt rendezzék meg. Hozzátette, minden lehetséges házigazdával felveszik a kapcsolatot.   

A mostani, informális szakaszban a svéd főváros, Stockholm, az 1988-as kanadai házigazda, Calgary, valamint a svájci Sion kandidálása került szóba, de elképzelhető, hogy egyesült államokbeli helyszín is beszáll a versenybe, valamint Kazahsztán, Törökország és Japán is érdeklődését fejezte ki.   

A jelentkezés határideje március vége, a 2026-as téli olimpia helyszínét 2019 szeptemberében, Milánóban jelölik ki.

Újabb 32 orosz sportoló fellebbezett a CAS-hoz

A phjongcshangi téli olimpiára az oroszországi doppinghelyzet miatt meg nem hívott sportolók közül harmincketten fellebbezést nyújtottak be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).

A CAS egy Phjongcshangban felállított ad hoc-testülete sürgősséggel szerdán foglalkozik a beadványokkal, és rögtön azután - két nappal az olimpia hivatalos megnyitója előtt - várhatóan meg is hozza döntését.

A 32 versenyző nem abból a csoportból került ki, melynek tagjait a CAS elégséges bizonyítékok hiányában a múlt héten részben vagy teljesen felmentett, illetve tisztázott, majd közülük 15 részvételi szándékát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn elutasította.

Azután, hogy a NOB rendszerszintű doppingolás miatt decemberben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, és úgy határozott, hogy orosz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a dél-koreai játékokon, egy NOB-testület vizsgálta meg egyenként a kérvényeket. Végül az oroszok által eredetileg elküldött 500-as listáról 169 versenyző esetében támogatta a meghívást. Az orosz csapat végül 168 fős lesz, mivel egy gyorskorcsolyázó szolidaritásból lemondott a részvételről.

A fellebbezést a CAS-hoz szerdán benyújtó 32 orosz sportoló között van több éremesélyes is, így a koreai születésű, hatszoros olimpiai bajnok, hússzoros vb-győztes rövidpályás gyorskorcsolyázó Viktor An, az ötkarikás aranyérmes sílövő Anton Sipulin és olimpiai harmadik Jevgenyij Garanicsev, a világbajnok sífutó Szergej Usztyugov és az olimpiai bajnok, vb- és Eb-érmes műkorcsolyázó Kszenyija Sztolbova.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS