2019. július 17., 15:22

Párkapcsolat mellett nehéz megtartani az ellenkező nemű barátokat

„Ha párkapcsolatban él az ember, nagyon nehéz megtartani az ellenkező nemű barátokat” – mondta el Harangozó Ferenc életvezetési tanácsadó a 2019-es Gombaszögi Nyári Tábor második napján tartott fórumán.

párkapcsolatról Gombaszögön
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Illés Bernadett

Az előadás fő témája az ellenkező neműek közti olyan szoros kapcsolat volt, amely mellőzi a szexuális vonzalmat. A 2019-es Gombaszögi Nyári Tábor keretén belül a sokakat foglalkoztató társadalmi probléma került a középpontba az Érthető Élet sátor színpadán. Gyorsan megmutatkoztak a nemek és generációk közti véleménykülönbségek, hiszen az előadó mellett szót kaptak a közönség tagjai is, akik ismertették a hallgatósággal saját álláspontjukat. Hamar elhangzott a kérdés, miszerint létezik-e fiú-lány barátság a valóságban. A közönség többsége igennel válaszolt, ám gyorsan kiderült, hogy az ilyenfajta kapcsolatot mindenki másként értelmezi.

Harangozó Ferenc az Érthető Élet polgári társuláson belül fiatalokkal foglalkozik. Előadásával az ő problémáikra kívánt rávilágítani, megismertetni a nemek közti kevésbé ismert  különbségeket. Elmondása szerint tinédzser korban jönnek létre az első szorosabb barátságok fiúk és lányok között, mivel ilyenkor nem szükséges számukra a párkapcsolat, megmaradnak a barátság kényelmi zónájában. „A kérdés viszont az, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen barátokra, hiszen ők mást nyújtanak számunkra”– tette hozzá.

Megvitatásra került a nemi szerepek változása az évtizedek során, illetve ennek fényében a fiúk önbizalomhiánya és a lányok emancipálódása. Harangozó szerint fontos, hogy a lányok minél hamarabb kijelöljék saját határaikat és tisztázzák a szándékaikat a fiúk irányába, így elkerülhetők a félreértések. Felhívta a figyelmet a „friendzone” problémájára, hiszen a fiúk elsősorban barátként nyitnak a lányok felé, így ez később visszaüthet rájuk.

Fotó:  Illés Bernadett

Elhangzott, hogy a fiatalok viszonya a házassággal változó, többségük kerüli a korábbi családmodellt. Harangozó kifejtette, hogy ez az egyik oka a magas számú szingliségnek, mivel nem akarják elkövetni a szüleik, nagyszüleik házasélettel kapcsolatos hibáit.

A mai világból lassan eltűnő udvarlás kérdése is helyet kapott. A közönség véleménye szerint általában egy-két hónap udvarlási idő elegendő lehet. Egy bátor jelentkező azonban felhívta a figyelmet az élethosszig tartó udvarlásra, hiszen egy párkapcsolatban később is fontos a másik fél szívének elnyerése.

A jó hangulatú, kérdésekkel és merész válaszokkal tarkított interaktív előadás zárásaként Harangozó Ferenc megkérte a fiatalokat, hogy ismerkedjenek, építsenek kapcsolatokat akár már Gombaszögön is.

A szerző a Pro Media Alapítvány újságíró-utánpótlásképzésének gyakornoka

párkapcsolatról Gombaszögön
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.