2021. november 16., 11:21

Papírcsodák

A japán origami szó jelentése: papírhajtogatás. Egy régi művészeti formáról van szó, amelyről már a XII. századból maradtak feljegyzések. Különösebben nem drága hobbi, hiszen műveléséhez csupán papírra van szükség. A Bodrogközben élő Matyi Erika már gyerekkorában találkozott az origami fortélyaival, de szenvedélyesen csak egyetemistaként kezdte művelni.

origami

Szülei már gyerekkorában beavatták Erikát az origami titkaiba.

– Intenzíven csak egyetemistaként kezdtem vele foglalkozni a vizsgákra történő felkészülés idején. Arra jöttem rá, hogy ez a tevékenység kellemesen ellazít, munkám eredménye pedig azonnal láthatóvá válik, és tudok benne gyönyörködni. Olyan elfoglaltságról van szó, amely fejleszti a kézügyességet, összehangolja a jobb és a bal agyféltekének a működését. A klasszikus modellek készítését könyvekből tanultam, a könyvtárban találtam hozzá kitűnő irodalmat.

A könyv a hajtogatás lépéseit fotókon mutatta be. Ma már jóval könnyebb azoknak a dolga, akik szeretnék ezt megtanulni, hiszen a neten számtalan videó foglalkozik az origami készítésével.

Erika leginkább irodai papírral dolgozik, amelynek vannak fehér és színes változatai is, de kreatív kereskedésekben, nagyobb papírboltokban kifejezetten origami papírt is kínálnak.

– Az igazi origami készítésénél, a papíron kívül, tilos bármilyen segédeszközt felhasználni: ollót, ragasztót.

Általában négyzet alakú papírból indulunk ki, és az origami alapmotívuma a daru. Ez a madár Japánban misztikus lénynek számít, legenda is fűződik hozzá. Hőse egy hirosimai kislány, Sadako Sasaki, aki kétévesen élte át 1945. augusztus 6-án az atomtámadást. Tíz év múlva leukémiával került kórházba. Amikor legjobb barátnője meglátogatta, egy négyzet alakú aranyszínű papírból darut hajtogatott számára azzal: aki ezer origami darvat készít, annak teljesül egy kívánsága.

Sadako is elkezdett hajtogatni, hogy betegségéből felépüljön, ám időközben rádöbbent, sok ember szenved még rajta kívül, ezért inkább a háború és a szenvedés végének óhaja lett a kívánsága. Sadako állítólag 664 darvat hajtogatott haláláig, a hiányzó darabokat barátai pótolták és a leány sírján helyezték el.

A darvakon kívül Erika virágokat, halat, dobozokat szokott készíteni. – Modernebb formának számít az elemes origami.

Ehhez előbb több kisebb részt kell elkészíteni, majd azokat összeilleszteni, és itt már engedélyezett a darabok ragasztóval történő összeillesztése. Fontos, hogy a papír – a hajtogatás mentén – soha se törjön!

A 80 grammnál nehezebb papír esetében erre már komoly az esély! Találkoztam már olyan papírokkal is, amelyeken előre berajzolták a hajtogatás helyét. Ez a haladók számára segítséget nyújt, de a kezdőket meg is zavarhatja, hiszen fontos átlátni a hajtogatás sorrendjét – figyelmeztet Matyi Erika.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/45. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!