HIRDETÉS

Páncéltörő fegyverek is eltűntek a Trencsén melletti katonai raktárból

hirek.sk 2017. december 07., 15:10
TRENCSÉN. A hadsereg Trencsén melletti raktárából nem csak lőszerek, hanem rendkívül hatékony tüzelő eszközök is eltűntek. A Markíza TV értesülései szerint 11 darab páncéltörő fegyver is hiányzik. Az ügyet már a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség vizsgálja. A védelmi tárca azt jelentette, hogy már a teljes hiányt összegezte. A miniszter péntekre ígér tájékoztatást.

Jaroslav Naï biztonsági elemző elmondta: az ún. RPG fegyvereket speciális egységek különféle műveletek során használják. Azok már az afganisztáni és az ukrajnai harcok során is beváltak. Ezek iránt a fegyverek iránt a terroristák is érdeklődnek. Rendkívül hatékonyak – több száz méternyi távolságból is képesek megsemmisíteni a kiszemelt járműveket.

Az elemző rámutatott: ha bebizonyosodik a fegyverek eltűnése, az nagy problémát jelenthet. Azok ugyanis a „feketepiacon“ nagyon könnyen eladhatók, folyamatosan hatalmas az érdeklődés irántuk. Nem lehet tudni, hogy végül kinek a kezébe is kerülnek...

Áprilisban számolt be a sajtó arról, hogy a Trencsén (Trenèín) melletti raktárból 120 darab kézigránát hiányzik. Már akkor elhangzott, előfordulhat, hogy másféle fegyverek is eltűntek. Peter Gajdoš védelmi miniszter ezen információk közzététele után elrendelte a hadsereg raktárainak össz-szlovákiai ellenőrzését. Az elveszett RPG fegyverekről ezt írták: „A lőszerek katonai raktárakban leltározásának eredményeiről és az eddigi intézkedésekről pénteken sajtótájékoztatón számolunk be, s azon majd mindent elmondunk" - nyilatkozta Danka Capáková, a védelmi tárca szóvivője.

A trencséni nem az egyetlen olyan katonai raktár, ahol valami nem stimmel. A Markíza értesülései szerint a szklenói (Sklené) raktárban is problémák adódtak. Onnan az egyéni kiképzéshez szükséges kiskaliberű lőfegyverekben használatos, hozzávetőleg 300 ezer töltény tűnt el. Erre úgy jöttek rá, hogy az előzőleg ki nem nyitott dobozokban a töltények helyett fahasábokat használtak. Az eseteket a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vizsgálja. A védelmi tárca azt ígérte, hogy mulasztásukért megbünteti az ügyben érintett alkalmazottait. Pénteken tehát kiderülhetne az, hogy pontosan mi minden is tűnt el, s azért ki a felelős.

SaS: hiba volt hivatásos katonát kinevezni miniszternek

Peter Gajdoš SNS-es védelmi miniszternek azonnal kamerák elé kellene állnia, és állást kellene foglalnia a Trencsén melleti katonai raktárból állítólag eltűnt páncéltörő fegyverek kapcsán – jelentette ki sajtótájékoztatóján ¼ubomír Galko volt védelmi miniszter, az SaS alelnöke. Hozzátette: a koalíció hibázott akkor, amikor hivatásos katonát jelölt védelmi miniszternek.

Galko úgy véli, nőtt a veszély, hogy az eltűnt fegyvereket esetleg majd a terrorizmus kapcsán használják fel. Galko meg van győződve arról, hogy ebben a pillanatban a kormánytagnak kötelessége a kamerák elé állnia és magyarázatot adnia.

"Inkorrekt dolog két nappal elhalasztani a magyarázatot. Olyan információkkal rendelkezünk, hogy a Markíza TV már hétfő óta érdeklődött az ügy iránt, Gajdoš tehát öt nappal elhalasztotta a magyarázatát" – jegyezte meg annak kapcsán, hogy a védelmi tárca e téma kapcsán csak péntekre hívott össze sajtótájékoztatót.

"Úgy tűnik, Gajdošban nincs annyi erő, hogy akár ilyen komoly mulasztások kapcsán is a kollégáit felelősségre vonja. Hiba volt hivatásos katonát kinevezni miniszternek" – tette hozzá.

Az ellenzék kivárja a pénteki sajtótájékoztatót, és csak azután dönti el, hogy összehívja-e a parlament rendkívüli védelmi és belbiztonsági bizottságát, amelyre Gajdošt is meghívnák.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS