2019. április 6., 11:28

Palm Springs – paradicsom a sivatagban

A kaliforniai Palm Springs városát elsősorban az itt élő hírességek tették ismertté. A hollywoodi sztárok mindig is kedvelték és ma is szeretik a csodálatos természeti környezetben fekvő sivatagi várost.

Palm Springs – paradicsom a sivatagban
Médialapozó
Fotó: Protics János

A múltban huzamosabb ideig itt élt például Charlie Chaplin, Frank Sinatra, Elvis Presley, ma pedig  többek közt Leonardo di Caprio háza vonzza a kíváncsiskodókat.

Amikor autónkkal elindultunk Los Angelesből délkeleti irányba, csaknem 190 kilométeres út várt ránk. Tudtuk, hogy a táj gyorsan fog változni, hisz a sivatagba tartottunk. Alig egyórás monoton autózás után először hatalmas szélturbinák keltették fel a figyelmünket. Úgy tűnt, hogy a szélvitorlák sokkal nagyobbak, mint nálunk, a szomszédos országokban, de már megszoktuk, hogy Amerikában minden nagyobb, mint Európában. Nagyobbak az autók, az utak, a parkolók, az áruházak, a bevásárlóközpontok, szinte minden. A város már messziről csodálatos látványt nyújt. Az egyik oldalon impozáns, magas hegység, a Mount San Jacinto övezi, alatta a síkságon pálmafák sokasága között viszonylag alacsony házak alkotnak kertvárost.

Palm Springs utcai látkép
Palm Springs utcai látkép
Fotó:  Protics János

A ma kb. ötvenezer lakosú város hírnevét a múlt század első felében a hollwoodi sztárok alapozták meg. A krónikák szerint  a húszas, harmincas években a Hollywoodban dolgozó színészekre a kétórás szabály volt érvényben. Ez azt jelentette, hogy folyamatosan elérhetőnek kellett lenniük, ha pedig behívták őket, két órán belül meg kellett jelenniük a forgatáson. Palm Springs ideális volt ebből a szempontból, hiszen mindössze ennyi idő kellett, hogy egy teljesen más világban találják magukat: a télen is nyárias  klímájú sivatagban élvezhették a napsütést, a jó levegőt. Az már korábban ismert volt, hogy az egyedi, száraz klíma jót tesz a légzőszerveknek, nem véletlen, hogy az első jelentős épületek szanatóriumok voltak. A különleges klíma híre futótűzként terjedt.

1927-ben már megnyílt az első hotel, az El Mirador, amely csodás fekvésével és úszómedencéjével sztárok tucatjait vonzotta a településre. Itt töltötte szabadságát  például Johnny Weissmüller, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Salvador Dalí és még sokan mások.

Yoshua Tree nemzeti park
Yoshua Tree nemzeti park
Fotó:  Protics János

A filmsztárok hamarosan nem elégedtek meg azzal, hogy néhány napot töltsenek a szállodában. Saját házakat kezdtek építeni, aminek következtében az ötvenes években a modernista építészet remekművei  jöttek itt létre. A neves amerikai építészek egymást múlták felül az új, egyedi megoldású házak tervezésében, a gazdag megrendelőknek a pénz nem jelentett gondot. Nem csoda, hogy a mai város egyik fő látványossága az építészete. A fiatal tervezőknek az egész világból tanulmányutakat szerveznek ide, hogy a saját szemükkel lássák az akkori kor építészeti remekeit. A szakmabeliek szerint Palm Springs élő építészeti múzeumnak is beillik.

Frank Sinatra volt az egyik első hollywoodi sztár, aki házat építtetett Palm Springsben, gyorsan divatot teremtve az akkori hírességek körében. A legendás, zongora formájú úszómedencével ellátott épületet bárki kibérelheti esküvőre, vacsorapartira vagy akár nyaralásra is, igaz, borsos árat kell fizetni érte. Jellegzetessége, hogy az épület előtt két hatalmas pálmafa áll. De ez vonatkozik a csendes utca minden házára, ezért is nevezik a környéket Twin Palmsnak.

Joshua-fák a nemzeti parkban
Joshua-fák a nemzeti parkban
Fotó:  Protics János

Vonzza a látogatókat Elvis Presley háza, a House of Tomorrow is, ahol az énekes 1966-ban a nászútját töltötte. Sajnos, ottjártunkkor zárva volt, rajtunk kívül több belga turista is sajnálta, hogy nem juthattunk be. Az építészeti remekmű ma is mágnesként vonzza a városba a látogatókat. A város turisztikai központjában azt is megtudtuk, hogy rendszeresen szerveznek városnézéseket, amelyek  útvonala a hírességek házai előtt vezet el. A legtöbben Leonardo Di Caprio háza előtt fényképezkednek.

Palm Springs a sport városa is. A városban és környékén csaknem száz golfpálya található, a PGA-sorozat egyik legrangosabb tornáját is itt rendezik minden évben. A nem messze fekvő, szintén sivatagi város, Indian Wells pedig éppen a tenisztornájáról híres, az Indian Wells Masters helyszíne. Ezt mindig télen rendezik, ugyanis sivatagi városról lévén szó, az elviselhető meleg csak  novembertől májusig tart. Nyáron a 40 fok feletti hőség miatt aki csak teheti, kellemesebb éghajlatú vidékre költözik, közelebb a Csendes-óceánhoz.

Elvis House Palm Springs
Elvis House Palm Springs
Fotó:  Protics János

A környéken számos látványosság várja a látogatókat. Aki pazar kilátásban akar gyönyörködni, a Tramway kabinos felvonóval felmehet a várost övező hegység egyik csúcsára, és több mint kétezer méteres tengerszint feletti magasságból gyönyörködhet a kilátásban. A prospektus szerint az alig 15 percig tartó utazás során 5 vegetációs övezeten haladunk keresztül. Kihagyhatatlan élményt nyújt az USA egyik legfiatalabb nemzeti parkja, a Yoshua Tree is, amely két sivatag határán fekszik, és egyedi növényei, a Joshua-fák, valamint furcsa sziklaegyüttesei csodás természeti, sehol másutt nem látható természeti képződményt alkotnak. A tapasztalt utazók szerint a Yoshua Tree az Egyesült Államok egyik legszebb nemzeti parkja. Igaz, csak alig fél napot töltöttünk ott, de felejthetetlen látvánnyal gazdagodtunk. Mintha egy teljesen más világba csöppentünk volna.

Palm Springs utcai látkép
Palm Springs utcai látkép
Fotó:  Protics János

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/14. számában)

Palm Springs – paradicsom a sivatagban
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.