2021. január 4., 14:02

Pakisztánban betiltottak egy vitatott gyakorlatot a nők szüzességének ellenőrzésére

Pakisztánban betiltottak egy vitatott és tudománytalan gyakorlatot a nők szüzességének ellenőrzésére - jelentette be az ország keleti részén található Lahor egyik bírósága hétfőn.

A bíróság illegálisnak és alkotmányellenesnek minősítette az úgynevezett kétujjas tesztet. Az invazív eljárás során az orvosok a szűzhártya sértetlenségét ellenőrzik - például a nemi erőszak áldozatainál.

A több évszázados hagyományra visszatekintő tesztnek az ENSZ szerint nincs tudományos vagy klinikai alapja. A világszervezet két éve követeli, hogy töröljék el a vitatott gyakorlatot, amely jogvédők szerint a nemi egyenlőtlenségeket erősíti.

Ezzel a módszerrel nem lehet biztosan megítélni, hogy sor került-e nemi aktusra - érvelt az ENSZ. A vizsgálat emellett fájdalmas, lealacsonyító és traumatikus élmény lehet. A világszervezet indoklásával a lahori bíróság is egyetértett.

Pakisztánban márciusban indítottak petíciót a gyakorlat betiltására. Az iszlámábádi igazságügyi minisztérium októberben azt javasolta, hogy a teszt eredményét ne vegyék figyelembe a bírósági eljárások során.

A szüzesség ellenőrzésére irányuló tesztek sértik a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat, például a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, valamint a kínzást és az embertelen bánásmódot tiltó nemzetközi egyezményt. Pakisztán mindkettőt ratifikálta.

Az ázsiai ország decemberben szigorított a szexuális bűncselekmények elkövetőire vonatkozó törvényeken, és a legsúlyosabb esetekben kémiai kasztrációt, illetve halálbüntetést helyezett kilátásba. A lépésre a csoportos nemi erőszak és a gyermekmolesztálás terjedése miatt került sor.

A végső lökést az adta meg, hogy Lahor térségében gyermekei szeme láttára megerőszakoltak egy anyát, akit az autójából rángatott ki két fegyveres férfi.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!