2020. június 16., 16:02

Ötvenöt éve volt a "Nagy Árvíz"

Hatvanezer evakuált lakos, köztük szerkesztőségünk több tagjának hozzátartozói, közel ötven elöntött település, akkori értékben számolva hárommilliárd koronányi anyagi kár. Ötvenöt éve árasztotta el a víz Csallóköz és az ország délnyugatii területeinek jelentős részét.

Fotó: TASR
Az elöntött Izsa.

"Csapadékban gazdag év volt az 1965-ös, tavasszal és nyáron is rengeteg eső esett" - nyilatkozta az évforduló kapcsán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Pavol Faško a TASR-nek. A Dunán lefutó ár nem csak a folyó osztrák és német szakaszán esett rengeteg csapadéknak volt köszönhető, a szakértő szerint a nagy morvaországi és csehországi esőzések is hozzájárultak a katasztrófához. A Dunába ömlő Morva is óriási vízmennyiséget vitt a folyóba, Faško szerint csak Szakolcaa környékén 600 miliméter feletti csapadék esett április és július között, amely a máskor szokásos évi csapadékmennyiségnél is több.

Június elején már sejteni lehetett, baj lesz. A Duna vízszintje már ekkor 7,4 méter körül alakult, köszönhetően az alpesi olvadásnak és a rengeteg esőnek, amely ráadásul a folyó mentén épített töltéseket is meggyengítette.

Június közepére a Duna magassága Pozsonynál  elérte a 910 centimétert, Komáromnál még ennél is többet mértek, a töltések túloldalán sorra jelentek meg a talajvíz-feltörések. A szakemberek hiába látták előre a bajt, már nem tudták megakadályozni a töltések átszakadását.

Júnious 15-én Patnál vagy nyolcvan méternyi töltést sodort el az ár, a hömpölygő víz néhány óra alatt teljesen ellepte a falut, délutánra pedig a szomszédos Izsa is víz alá került.

 Komáromot gyakorlatilag teljesen körbevette az áradat.

Két nappal később, június 17-én a Duna körülbelül 915-920 centiméteres vízállás mellett átszakította a töltést Kulcsod és Csicsó között, másodpercenként közel tízezer köbméternyi víz ömlött ki a folyóból, mindkét falut elsodorta az ár.

Mérlegvonás

Elvonultával mintegy hárommilliárd koronányi anyagi kár maradt hátra, 94 ezer hektárnyi területet került víz alá, 1,1 milliárd köbméter víz árasztotta el a vidéket. Közel hatvanezer embert és százezernyi lábasjószágot menekítettek a magasabban fekvő területekre. Családok ezrei vesztették el házukat, 3910 ingatlan vált teljesen lakhatatlanná. A védekezéshez elképesztő erőket mozgattak meg a helyiek. Tizenháromezer teherautónyi kő, kétszázezer homokzsák, több mint 1500 útpanel és kilenc, szándékosan elsüllyesztett hajó kellett ahhoz, hogy úrrá lehessenek a katasztrófán.

Június 25-én, mikorra űgy tűnt, sikerül elkerülni a legrosszabbat, Gútánál is átszakadtak a gátak, a folyó szintje alatt elterülő települést szinte percek alatt öntötte el a víz. Az illetékes bizottság végül csak július nyolcadikán szüntette meg a vészhelyzetet. Kezdődhetett az újjáépítés.

Megosztás
Címkék